Asasinarea de la Chişinău: Anchetă internă la Inspectoratul General Migraţie pentru că ar fi acţionat ILEGAL

15 iulie 2024, 11:51

O anchetă internă va analiza activitatea mai multor angajaţi ai Inspectoratului General Migraţie, în contextul asasinatului din Capitală, anunţă preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Lilian Carp. Potrivit acestuia, după ce cetăţeanul turc a solicitat azil în Moldova, Serviciul Informaţii şi Securitate a informat Inspectoratul General Migraţie că individul reprezintă un pericol pentru securitatea ţării şi că trebuie extrădat, conform solicitărilor autorităţilor din Marea Britanie. Astfel, chiar dacă angajaţii Biroului General Migraţie au refuzat să îi ofere bărbatului azil pe teritoriul ţării noastre, aceştia nu au aplicat şi procedura specială, de urgentare a procedurii de extrădare a acestuia.

" Legea prevede un punct, în care, anumite dosare, care prezintă risc, se atenţionează că este o persoană cu risc şi procedura, în raport cu această se urgentează. Astfel, judecătorii trebuiau să ştie că este prioritar acest dosar şi tot aşa mai departe. Din păcate, IGM nu a folosit această prevedere. Din 11 mi de dosare, cu siguranţă există 6-7 persoane care reprezintă risc de securitate şi în asemenea situaţii, IGM trebuia să întreprindă procedura specială în raport cu ei " a afirmat Lilian Carp în urma unei şedinţe a Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică de luni, 15 iulie. 

Potrivit deputatului, mai mulţi angajaţi ai IGM, vor fi ţinta unei anchete, pentru a stabili de ce nu a fost introdusă procedura specială pentru extrădarea cetăţeanului turc. De asemenea, vor fi cercetaţi şi judecătorii care au tot amânat şedinţele de judecată :

" Urmează să se întreprindă anumite măsuri în vederea unor persoane care actele acestui cetăţean şi de ce nu a fost aplicată procedura specială. Din această cauză, s-au putut folosi mai departe avocaţii, ca să poată tergiversa procedura specială. Din această cauză s-au putut folosi mai departe avocaţii ca să poată tergiversa dosarul. Atât judecătorii, cât şi avocaţii, pentru că este procedură simplă au tergiversat acest dosar atât de mult şi urma să ia o decizie la Curtea de Apel abia în toamnă, pentru că nu a fost aprins "becul roşu" în raport cu unele persoane care reprezintă riscă de securitate" mai declară Lilian Carp.

Liderul Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a mai anunţat că pe teritoriul Republicii Moldova mai sunt circa şapte persoane care reprezintă un pericol pentru securitatea naţională şi care trebuie să fie extrădaţi.

Amintim că liderul unei grupări criminale organize, specializate în comercializarea drogurilor pe teritoriul Marii Britanii, a fost asasinat miercuri, 10 iulie, la o terasă din sectorul Rîşcani al Capitalei. De asemenea, în perioada anilor 2022- 2023, autorităţile din Marea Britanie au solicitat de patru ori ca bărbatul să fie extrădat. Potrivit autorităţilor, individul a ajuns pe teritoriul ţării noastre în anul 2020, împreună cu valul de refugiaţi din Ucraina. În urma asasinatului, oamenii legii au reţinut doi complici.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo