ATENȚIE la ceea ce consumați! A început perioada favorabilă pentru E,coli, Salmonella și Listeria

08 iulie 2024, 10:30

Perioada caniculară este favorabilă pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile.

Cele mai periculoase în acest sens sunt bacteriile patogene : E,coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare, atenționează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Pentru evitarea situațiilor neplăcute pentru consumatori, ANSA vine cu o serie de recomandări:

Operatorilor din domeniul alimentar:

Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie se păstrează la o temperatură mai mică de 8 grade C, (preferabil mai mică de 5 grade C);

Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 de grade C;

Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 grade C.

Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacțiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;

Nu se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice;

Dacă lanțul criogenic a fost întrerupt pe o perioadă mai mare de 2 ore, produsele alimentare se retrag din circuitul alimentar și nu trebuie comercializate, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Pentru consumatori:

Evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;

Păstrați alimentele la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5°C va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum;

Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;

Păstrați alimentele gătite fierbinți (mai mult de 63°C) înainte de servire;

Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider).

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo