De la începutul anului curent, au fost înregistrate 89 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, fiind afectate 137 de persoane, inclusiv 17 copii. În majoritatea cazurilor persoanele au consumat ciuperci gătite acasă, pe care le-au cules din propriile grădini sau din păduri, fie le-au cumpărat de la vânzători ambulanți de pe marginea șoselelor.
Intoxicația cu ciuperci reprezintă o urgență medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului și administrarea unui tratament pot salva viața persoanei, atenționează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Cu cât simptomele apar mai rapid după consumul ciupercilor, cu atât intoxicația este mai gravă.
„În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diareea, transpirație excesivă. După 6 ore, bolnavul poate acuza cefalee, amețeală și agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore, pot apărea complicațiile severe hepatice și insuficiența renală, ce pot duce la deces. Există unele ciuperci care devin toxice consumate în combinație cu alcoolul”, precizează ANSP.
Mai ales riscă să facă intoxicații copiii, bătrânii și persoanele cu boli cronice. Unele specii de ciuperci comestibile pot fi ușor confundate cu ciuperci otrăvitoare. Persoanele care nu au suficiente cunoștințe pentru a face diferența ar trebui să evite culegerea acestora și să opteze pentru consumul de ciuperci special cultivate, comercializate în locuri autorizate.
La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, persoanele urmează să apeleze imediat numărul de urgență 112. Până la sosirea echipei medicale, vor bea cât mai multă apă (2-3 litri) de temperatura camerei. Nu este bună apa caldă sau sărată. De asemenea, se recomandă provocarea vomei pentru a elibera conținutul stomacului.
Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci se desfășoară în perioada 7-13 octombrie, cu genericul: „Alegeți ciupercile responsabil. Evitați intoxicațiile”. Specialiștii vor comunica despre importanța alegerii responsabile a ciupercilor pentru consum, măsurile de prevenire a intoxicațiilor, precum și acordarea primului ajutor în caz de intoxicație.