VIDEO Au fost lansate lucrările de construcție a noului pod rutier construit peste râul Prut

26 aprilie 2025, 18:09
Embed:

Sâmbătă, 26 aprilie, la Ungheni, în cadrul Festivalului "Podul de Flori", a fost lansată oficial construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii.

Evenimentul a adunat oficiali din Republica Moldova și România, reprezentanți ai Uniunii Europene, dar și mii de oameni veniți să fie parte din acest moment istoric.
"Munca, perseverența și colaborarea sinceră sunt cele care ne aduc astăzi aici. Prin proiectele comune cu România și sprijinul Uniunii Europene , Republica Moldova se reconectează la marile rețele economice și își întărește locul în Europa", a declarat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
"Dacă acum 35 de ani înaintașii noștri au construit un pod de flori, astăzi generația noastră are onoarea de a ridica poduri de piatră – din respect pentru trecut și pentru viitorul comun", a punctat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.
"Acest pod este calea Republicii Moldova, prin România, spre Europa", a precizat secretarul general al Guvernului României, Marian Neacșu.

Potrivit autorităților, din toamna anului 2026, va fi posibilă circulația pe acest pod, cu descărcările provizorii în drumurile din proximitate, până la finalizarea Autostrăzii Unirii în 2029-2030, scrie Moldpres.md.

"Podul de Flori" peste Prut de la Ungheni va avea 261,20 m lungime, două benzi pe sens și trotuare. Acesta va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spații închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor.

Podul peste Prut de la Ungheni face parte din proiectul Autostrăzii Unirii A8. Acesta va avea un punct de trecere a frontierei, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state. Este vorba de: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Durata contractului este de 24 de luni. Din această perioadă, termenul de șase luni este pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. Sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste 151,68 milioane de lei românești, fără TVA, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo