Autoritățile din Franţa recomandă evitarea produselor din soia în alimentația colectivă. Pot afecta sistemul reproducător

24 martie 2025, 16:39

Alimentele pe bază de soia conțin prea multe izoflavone, substanțe vegetale similare hormonilor feminini cu efecte potențial nocive asupra sănătății, au avertizat autoritățile sanitare franceze, care recomandă ca acestea să nu fie utilizate în alimentația colectivă, informează Agerpres.ro

Într-un aviz publicat luni, Agenția ațională franceză pentru securitatea sanitară a alimentației, a mediului și a muncii (ANSES) i-a îndemnat pe "actorii din sectorul agroalimentar să își revizuiască tehnicile de producție și de prelucrare a soiei", pentru a reduce conținutul de izoflavone din produsele lor: deserturi, iaurturi, lapte, fripturi vegetale, tofu și, mai ales, biscuiții pentru aperitiv.

Izoflavonele sunt fitoestrogeni, substanțe vegetale apropiate de hormonii feminini (estrogeni),prezente în leguminoase, legume și, în principal, în soia.

Ele "pot interfera cu funcționarea hormonală fiziologică și, prin urmare, pot duce la efecte nedorite asupra sistemului reproducător", a declarat Aymeric Dopter, directorul departamentului de evaluare a riscurilor nutriționale din cadrul ANSES.

"Întrucât soia este principala sursă de izoflavonoide, ANSES recomandă ca alimentele pe bază de soia să nu fie servite în alimentația colectivă pentru a se evita supraconsumul", pentru "toate categoriile de vârstă".

În Franța, o masă din cinci este luată în afara locuinței (creșe, școli primare, școli generale, licee, restaurante de companii, centre pentru persoane vârstnice, spitale și clinici). Alimentația colectivă este un element specific francez, care se distinge prin caracterul său social și prin faptul că oferă o masă la un preț moderat.

"Nu este vorba despre a critica soia ca aliment, ci mai degrabă despre conținutul de izoflavone pe care produsele din soia îl au în prezent", a precizat Aymeric Dopter. "Până când nu vom avea produse din soia cu un conținut mai scăzut de izoflavone, trebuie să reducem consumul acestor produse", a adăugat el.

ANSES a definit pentru prima dată, grație cunoștințelor științifice disponibile, praguri toxicologice sub care nu există practic niciun risc pentru sănătate ("valori toxicologice de referință").

Apoi, agenția franceză a comparat aceste valori cu nivelurile de expunere alimentară a populației și a constatat că există "un risc de depășire" pentru consumatorii de alimente pe bază de soia.

Aceste praguri sunt astfel depășite de 76% din copiii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani care consumă alimente cu soia, de 53% din fetele cu vârste de la 11 la 17 ani, de 47% din bărbații în vârstă de 18 ani și femeile cu vârste de la 18 la 50 de ani.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo