
Studiile arată că mâncatul în fața televizorului, indiferent de ceea ce alegem să punem în farfurie, este periculos pentru sănătatea noastră pe termen lung. Oameni de știință sunt de părere că mediul în care luăm masa joacă un rol crucial în dietele noastre.
Există o mulțime de cercetări care arată o legătură între masa în fața televizorului și un risc mai mare de obezitate. Acest lucru se întâmplă în mare parte din cauza nivelurilor mai scăzute de exerciții fizice care vin la pachet cu un astfel de comportament sedentar. Statul în fața televizorului poate influența și cantitatea de mâncare pe care alegem să o consumăm.
A fi distras este una dintre teoriile principale din spatele motivului pentru care poți mânca mai mult în timp ce te uiți la televizor. Acest lucru se poate datora faptului că, atunci când ești absorbit complet ai mai puțină atenție disponibilă pentru a mânca, notează catine.ro
Astfel, nu ești conștient de semnele corporale care îți spun că ești sătul. Acestu lucru poate duce în timp la supraalimentare.
Există, de asemenea, cercetări care sugerează că nu ne amintim ce am mâncat atunci când consumăm alimente în fața televizorului. Oamenii petrec mai mult timp mâncând atunci când se uită la televizor în același timp, spun specialiștii. Cercetările de laborator arată că mâncatul distras duce la un aport crescut de alimente. Dovezile combinate sugerează că distragerea atenției joacă un rol major atunci când mănânci în fața televizorului.
Un alt motiv pentru care s-ar putea să mănânci mai mult când te uiți la televizor este că mâncarea poate să nu aibă același gust atunci când nu îi acorzi suficientă atenție. Acest lucru se datorează faptului că s-ar putea să nu ai la fel de multă satisfacție de la mâncare atunci când ești distrasă. Cercetările au arătat că expunerea la reclame alimentare poate face, de asemenea oamenii să mănânce în general.
Cercetătorii au găsit o asociere între reclamele alimentare și consumul de alimente ultraprocesate. Dovezile sugerează că chiar și o expunere scurtă la reclamele alimentare pot face copiii mai predispuși să aleagă alimentele promovate.
Expunerea repetată poate să întărească această preferință pentru alimentele procesate. Copiii sunt mai predispuși să consume astfel de alimente decât alimentele sănătoase atunci când se uită la televizor. Relația dintre privitul la televizor și mâncat este complexă, chiar și atunci când vine vorba doar de efectele distragerii atenției.
Alimentele ultrapoceste sunt văzute ca fiind convenabil de consumat în timp ce e uiți la televizor. Cercetările sugerează, de asemenea, că a fi distras ne poate determina să mâncăm mai puțin sau să nu mâncăm deloc. Cu alte cuvinte, dacă conținutul la care ne uităm este suficient de captivant, este posibil să uiți să mănânci ceea ce ai în fața ta. Totuși, când televizorul te face să te plictisești, atunci ai tendința să mănânci mai mult.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ