Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) avertizează că în urma inundaţiilor puternice din ţară, există riscul declanșării și răspândirii bolilor diareice acute, hepatitei virale A și altor afecțiuni gastro-intestinale. Se întâmplă după ce apa din mai multe apeducte şi fântâni a fost contaminată în urma deteriorării sistemelor de canalizare, dar şi din cauza deversării apelor reziduale menajere.
" Semnele de boală comune sunt: slăbiciune generală, greţuri, vome, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, diaree, temperatură înaltă, frisoane, dureri de cap, ameţeli, discomfort fizic, epuizare.
Pentru a reduce riscurile epidemiologice în urma ploilor torenţiale şi a inundaţiilor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a emis următoare recomandări: consumați apă potabilă numai din surse sigure (apeduct),apă fiartă sau apă îmbuteliată; spălaţi bine sub apă curgătoare fructele şi legumele înainte de a le consuma; prelucraţi termic produsele alimentare; evitaţi să consumaţi produse alimentare nesigure; utilizați materie primă și apă potabilă sigură la prepararea bucatelor; aveți grijă să vă spălați pe mâini înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată; la apariția primelor semne de boală (precum diaree, vome/vărsături, febră sau dureri abdominale),consultați imediat medicul. Evitați autotratamentul." mai anunţă ANSP.
Potrivit datelor, cele mai afectate de inundaţii, sunt gospodăriile din zonele de centru și sud ale ţării. Potrivit informației preliminare, circa 100 de fântâni publice și individuale au fost inundate Cantemir, Leova, Hîncești.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ