
Banca Mondială a revizuit în jos prognoza de creștere pentru economia Republicii Moldova în 2025, arată cel mai recent raport al instituției, după ce și FMI a revizuit drastic prognoza privind creșterea economiei moldovenești.
Instituția financiară estimează că economia R. Moldova va crește cu numai 0,9% în 2025, o prognoză revizuită cu trei puncte procentuale în scădere față de prognoză anterioară, transmite mold-street.com.
Comparativ cu restul statelor emergente din regiunea Europa şi Asia Centrală (ECA),ce include statele din Europa Centrală, Europa de Est, Balcanii de Vest, Caucazul de Sud, Asia Centrală, dar şi Federaţia Rusă, aceasta este cea mai radicală modificare de prognoză privind creşterea PIB în 2025.
De exemplu, pentru Ucraina prognoza a rămas neschimbată la nivelul de 2%, pentru România a fost revizuită în scădere cu 0,8 puncte procentuale, iar pentru Kârgâzstan a fost revizuită în creştere cu 2,3 puncte, respectiv această ţară ar urma să aibă în 2025 o creştere de 6,8% – cea mai mare din regiunea ECA.
Banca Mondială și-a redus estimarea privind creșterea PIB-ului Moldovei în 2026 cu 2,1 p.p., față de proiecția din ianuarie – la 2,4%.
Banca a revizuit în jos și estimarea de creștere economică pentru 2024, cu -2,7 puncte procentuale – la 0,1%, care coincide cu estimările Biroului Naţional de Statistică.
"Anul trecut, creșterea economică din Moldova a rămas stagnantă, marcând cea mai mare retrogradare prognozată în regiunea ECA pe fondul crizei energetice și al creșterilor bruște ale prețurilor la energie", se menţionează în raportul Băncii Mondiale.
Raportul relevă că creșterea economică în economiile în curs de dezvoltare din regiunea ECA este estimată la 2,5% pentru perioada 2025-2026, din cauza cererii externe mai slabe și a încetinirii în Rusia.
În 2024, creșterea în întreaga regiune s-a stabilizat la 3,6%, susținută de consumul privat și de creșteri robuste ale salariilor reale, remitențe mai mari și creșterea creditelor de consum, toate acestea compensând cererea externă mai slabă din cauza creșterii economice reduse în Uniunea Europeană.
Creșterile mai mari ale prețurilor la alimente și servicii au condus la o inflație mai ridicată, care a ajuns la 5%, la nivelul lunii februarie 2025 – de la 3,6% la jumătatea lui 2024. Creșterea recentă a inflației a determinat mai multe bănci centrale să majoreze ratele de politică monetară sau să amâne relaxarea suplimentară.
„Deși țările din regiunea Europa și Asia Centrală au reușit să mențină o creștere constantă anul trecut, incertitudinea globală, fragmentarea geoeconomică și expansiunea slabă în rândul partenerilor comerciali cheie fac mai dificilă menținerea acestei creșteri”, a declarat Antonella Bassani, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ