Spitalele din Republica Moldova dispun de 201 generatoare electrice. Acestea au fost verificate, testate și sunt funcționale, fiind capabile să acopere necesitățile de energie în eventualitatea unei căderi a sistemului electric. Afirmația a fost făcută de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru Moldpres.
Potrivit sursei citate, generatoarele electrice asigură activitatea neîntreruptă a instituțiilor medicale, în mod prioritar a departamentelor vitale, precum unitățile de primiri urgențe, blocurile chirurgicale, secțiile de reanimare și terapie intensivă, secțiile neonatale etc.
"Țin să precizez că instituțiile medicale mari și strategice sunt asigurate cu câte 4-7 generatoare de curent electric. Astfel, activitatea spitalelor va fi asigurată de generatoare doar în situații excepționale și în mod prioritar în unitățile de primiri urgențe, secțiile de reanimare și terapie intensivă, deoarece acestea consumă foarte mult combustibil, iar alimentarea lor este costisitoare", a spus ministrul Sănătății.
Șefa de la sănătate a specificat că dotarea cu generatoare electrice a fost posibilă datorită sprijinului financiar oferit de guvernele multor țări prietene ale Republicii Moldova. Majoritatea generatoarelor au ajuns în Moldova prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene (Polonia și Franța),dar și al donațiilor organizațiilor internaționale, precum Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID),Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF).
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.