Patru partide ar accede în Legislativ, dacă alegerile parlamentare ar fi organizate duminica viitoare. Este vorba de partidul de guvernământ, Partidul Socialiștilor, Blocul "Ș.O.R." și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. Așa arată rezultatele sondajului realizat de "Magenta consulting" la comanda Institutului Republican Internațional.
Zvon.md transmite că, potrivit sondajului, la întrebarea "Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru ce partid, dacă este cazul, ați vota? / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, iar partidul pe care l-ați menționat nu se află pe listă, pentru ce partid, dacă există, ați vota?", cei mai mulți sau 35 la sută au menționat Partidul Acțiune și Solidaritate. Pe locul doi, cu un scor de 22 la sută, s-a clasat PSRM, iar Blocul „Ș.O.R.” ar întruni 14 la sută din sufragii. Pragul electoral de cinci la sută l-ar trece, la limită, și PDCM. Aceste date, formate din răspunsuri cu două opțiuni, au fost colectate la nivel național.
Cât despre capitală, aceeași întrebare a oferit un tablou diferit. Pe primul loc, cu 39 la sută, s-ar clasa PAS, iar pe locul doi, cu un scor de 15 la sută, s-ar clasa Partidul Alternativa Națională. Urmează PSRM - 14 la sută, PDCM – 10 la sută și Blocul „Ș.O.R.” – 9 la sută.
Potrivit Codului electoral, pentru partide pragul electoral este de cinci la sută, iar pentru blocurile electorale – de șapte la sută.
Întrebați cu privire la viitoarele alegeri prezidențiale din 20 octombrie, 60 la sută dintre adulți au declarat că este foarte probabil să voteze, în timp ce 30 la sută au declarat că este puțin probabil să voteze.
"Sondajul nostru arată un entuziasm puternic al alegătorilor, ceea ce ar putea duce la o participare puternică la aceste alegeri în Moldova, în toamnă. Acesta este un indiciu clar că poporul moldovean este entuziasmat și dorește să participe la procesul democratic", a declarat directorul senior pentru Eurasia al IRI, Stephen Nix.
Sondajul a mai arătat că 53 la sută din cetățeni intenționează să voteze „Da” la referendumul constituțional privind aderarea la UE.
"Moldovenii înțeleg că aderarea la UE îi poate pune pe calea prosperității economice. Ei văd legăturile mai strânse cu Occidentul ca pe o cale către un viitor mai luminos", a mai spus Stephen Nix în acest context.
Datele au fost colectate în perioada 23 mai - 13 iunie. La sondaj au participa 1.225 de cetățeni. Marja de eroare este de 2,8 la sută.