CEDO așteaptă răspunsuri de la autorităţile de la Chişinău despre răpirea lui Ceaus

20 iunie 2024, 12:31
c0e484bc-1d86-47ab-bc3b-1b82b7c05153

Republica Moldova a fost anunțată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului despre admiterea cererii din partea fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus. Aceasta a fost răpit, în 3 aprilie 2021, din centrul Chișinăului, de către persoane înarmate, și dus în Ucraina. Presa a scris atunci că răpirea ar fi fost coordonată la cel mai înalt nivel de către Chișinău și Kiev, ceea ce a și legat o mare prietenie dintre administrațiile celor două țări, anunţă zvon.md

În notificarea către Ministerul Justiției al Republicii Moldova, CEDO vrea să afle răspuns la mai multe întrebări, inclusiv dacă a existat vreo încălcare a articolului 3 din Convenție, în special, dacă a fost expusă riscului sănătatea reclamantului în timpul răpirii sale. De asemenea, dacă Ceaus a fost bătut în momentul răpirii de pe teritoriul Republicii Moldova și dacă autoritățile moldovenești au autorizat sau au tolerat răpirea.

Ministerul Justiției mai trebuie să explice dacă guvernarea a întreprins toate măsurile rezonabile pentru a împiedica scoaterea din țară spre Ucraina a lui Ceaus, unde risca să fie supus relelor tratamente și dacă structurile de drept de la Chișinău au desfășurat vreo anchetă cu privire la acuzațiile reclamantului.

Alte întrebări ale CEDO se referă la modul în care a fost tratat fostul judecător ucrainean pe teritoriul republici Moldova, în special dacă a epuizat căile de atac interne disponibile în ceea ce privește plângerile sale, în temeiul articolului 8 și dacă i-au fost eliberate reclamantului documente oficiale de către autoritățile moldovenești pentru perioada în care a așteptat o decizie cu privire la cererea sa de azil.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, remarcă o tăcere absolută din partea guvernanților și presei controlate de aceștia asupra notificării CEDO, abordare pe care pe numește „politica struțului” și duble standarde. El amintește despre scandalul provocat de societatea civilă și politicienii aflați în opoziție în cazul deportării profesorilor turci.

 

„Președinta Maia Sandu ține minte bine cazul Ceaus, judecătorul ucrainean răpit de pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2021. Și presa liberă cunoaște acest caz de interes public major, care a zguduit țara. Iată că CEDO a comunicat cazul autorităților noastre, doar că președinta Maia Sandu tace. Tace și presa liberă. Nu ,„bombardează” cu solicitări de informații Ministerul Justiției, Poliția de Frontieră, SIS-ul, Procuratura Generală, poate SPPS, de ce nu. Straniu, e caz de interes public”, notează Nagacevschi.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo