Ion Munteanu, câştigătorul concursului pentru conducerea Procuraturii Generale, are 41 de ani şi a fost numit procuror general interimar în data de 12 octombrie 2022, printr-un decret semnat de către Maia Sandu, după ce cu o zi înainte Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus şefului statului, candidatura acestuia.
STUDII ŞI CARIERA:
Potrivit informaţiilor, Munteanu s-a licenţiat în drept la Universitatea de Stat din Moldova în anul 2006, iar în 2007 a obţinut masterul în drept, la Academia de Studii Economice din Moldova. Tot în anul 2007, Munteanu şi-a început cariera în cadrul procuraturii sectorului Centru din Chişinău, iar trei ani mai târziu, în 2010 ajunge la Procuratura Anticorupţie.
După opt ani de activitate, Ion Munteanu a fost numit adjunct interimar al procurorului şef al Oficiului Ciocana, iar un an mai târziu ajunge adjunctul interimar al procurorul şef al Procuraturii Anticorupţie, ulterior, Munteanu devine procuror adjunct interimar al procurorului şef din procuratura municipiului Chişinău până în anul 2021.Din 2021 şi până în 2022 Munteanu a ocupat funcţia de procuror adjunct inerimar al procurorului şef al Procuraturii Anticorupţie. Peste un an de activitate, Munteanu este promovat în funcţia de procuror general interimar, funcţie pe care o deţine până în prezent.
În anul 2023, Munteanu a pretins şi la funcţia de judecător al Curţii Supreme de Justiţie, iar la 15 aprilie curent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au aprobat Raportul Comisiei de evaluare externă a acestuia, acesta promovând evaluarea externă a integrităţii etice şi financiare. Astfel,Munteanu nu va mai fi supus evaluării externe a integrităţii.
Acesta şi-a mai încercat norocul la şefia PG şi în această iarnă, însă, concursul a fost anulat după ce s-a descoperit că un ex membru CSP i-ar fi acordat intenţionat mai puţine puncte lui Ion Munteanu.
AVERE
Potrivit declaraţiei de avere, pentru anul trecut, Munteanu a obţinut aproape 485 de mii de lei, adică un salariu lunar de peste 40 de mii de lei. În declaraţie de avere, procurorul indică şi venituri din alte surse, de aproape 80 de mii de lei. În acest an, Munteanu şi-a procurat un teren extravilan cu o suprafaţă de 0,0577 ha, pe care a achitat şase mii de euro. De asemenea, în 2022, acesta a cumpărat două terenuri extravilane, pentru care a scos din buzunar zece mii de euro. Din anul 2017, Munteanu mai deţine şi un teren intravilan, cu o suprafaţă de 0,0511 ha, evaluat la aproape 191 de mii de lei, adică aproape zece mii de eruo. Tot în 2017, procurorul general interimar s-a mutat într-o casă de aproape 106 metri pătraţi, care este evaluată la un milion 204 mii lei, adică puţin peste 62 de mii de euro şi care i-a fost donată. Presa a scris anterior că locuinţa i-a fost donată de către socri, iar Munteanu a afirmat că nu cunoaşte valoarea reală a imobilului. Acesta mai deţine si trei maşini, un mercedes din 2014, evaluat la 50 de mii de lei, o Dacia Duster din anul 2019, evaluată la 215 mii de lei, cumpărată în acest an, dar şi un mercedes pe care îl deţine din 2017, a cărui valoare nu este indicată.
Amintim că Munteanu a fost declarat câştigătorul concursului pentru funcţia de procuror general, după ce a susţinut proba interviului în data de 30 mai şi în urma căreia a acumulat cel mai mare punctaj. Munteanu a fost evaluat anterior pozitiv de către membrii Comisiei Vetting, în timp ce candida pentru funcţia de judecător al Curţii Supreme de Justiţie. După proba interviului din 30 mai, Consiliul Superior al Procurorilor a înaintat candidatura acestuia preşedintelui Maia Sandu.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ