Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a încheiat 427 de contracte în valoare de circa 16 miliarde de lei cu prestatori publici și privați care vor oferi în anul 2025 de servicii medicale populației în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală. Această sumă reprezintă aproape 91% din valoarea totală a fondurilor de asigurare medicală obligatorie pentru anul curent.
Mai mult de jumătate (8,6 miliarde de lei) din bani vor fi direcționați pentru acordarea asistenței medicale spitalicești. 76 de spitale publice și private contractate vor asigura tratarea peste șase sute de mii de cazuri în diverse specializări – chirurgie de zi, cazuri acute și cronice, intervenții în cadrul programelor speciale, servicii de dializă, servicii de radioterapie pentru pacienții oncologici etc.
În anul curent s-a majorat numărul de cazuri ce vor fi efectuate în cadrul programelor speciale, și anume: intervenții pe cord, protezare a aparatului locomotor, operații de cataractă. De exemplu, peste 145 de milioane de lei au fost planificați pentru efectuarea a peste 12.600 de operații de cataractă, în creștere cu peste 2.100 de intervenții față de anul trecut. Mai mult de 460 milioane de lei au fost direcționați pentru aproape 6.700 de operații de protezare a aparatului locomotor, cu circa 700 de cazuri mai mult în comparație cu 2024.
Spitalele care vor gestiona în 2025 cele mai mari bugete provenite din fondurile de asigurare medicală obligatorie sunt: Institutul de Medicină Urgentă (798,7 milioane de lei),Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (782,6 milioane de lei),Institutul Mamei și Copilului (644,6 milioane de lei),Institutul Oncologic (631,8 milioane de lei).
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ