Azi, 13 mai, a intrat în vigoare codul galben de înghețuri la sol. Potrivit meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții, se prevăd temperaturi de -1..-2°C.
Coborârea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada caldă a anului (perioada de vegetaţie a culturilor),afectează negativ dezvoltarea plantelor și uneori, încheie prematur ciclul de vegetaţie, sau chiar duce la moartea plantelor.
Îngheţurile tardive de primăvară şi timpurii de toamnă, au în mod frecvent un caracter mixt şi se produc în condiţiile unor temperaturi medii zilnice relativ ridicate. Evoluția normală a temperaturilor zilnice în aceste perioade nu poate declanșa răcirea aerului până la 0°C; fenomenul este însă determinat de invazia aerului rece şi de răcirea acestuia prin radiație, în nopțile senine.
Riscuri:
Îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi fructelor la cais constituie în medie 15 – 40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%.
Un pericol deosebit pentru vița de vie prezintă îngheţurile tardive de primăvară după desfacerea mugurilor. Probabilitatea acestor îngheţuri pe teritoriul republicii constituie 10 – 30% ani.
Îngheţurile tardive de primăvară sunt periculoase îndeosebi pentru culturile iubitoare de căldură şi cele legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a plantelor răsărite de porumb în dependenţă de termenii de semănat constituie 5 – 10%. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui şi sfeclei de zahăr în timpul răsăririi lor nu este mare şi este posibilă doar în raioanele de nord ale ţării.
Culturile legumicole: roşiile, ardeii, vinetele, castraveţii,etc. sunt cele mai pretențioase faţă de căldură. Îngheţurile cu intensitatea de 0 – 1°C frig duc la pieirea lor. Tutunul este foarte vulnerabil la îngheț primăvara după răsădirea lui în sol. Îngheţurile cu intensitatea 0 - 1°C frig pot provoca pieirea totală a plantelor.
Măsurile de atenuare şi combatere a înghețurilor:
Toate aceste metode determină reducerea răcirilor radiative, distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii aerului în stratul microclimatic şi în consecință, menținerea temperaturii aerului şi pe suprafața solului mai mare de 0 grade.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ