Construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău: Procurorii investighează posibile nereguli

22 mai 2025, 10:20
500265123_1272358330925620_148773937104586841_n

Procurorii investighează posibile nereguli în procesul de licitație pentru construcția liniei de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău, un proiect strategic pentru independența energetică a Republicii Moldova. Însă, în prezent, nu există plângeri oficiale, a declarat Procurorul șef adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, la o emisiune de la rlive, notează Moldova1

El a precizat că au fost semnalate nereguli în organizarea licitației, suspectând favorizarea unei companii față de altele, iar aceste aspecte vor fi verificate de procurori.

"Știm cu siguranță că au fost evocate anumite încălcări, dar, de fapt, nu avem nicio plângere din partea nimănui. Procurorul s-a autosesizat pentru a investiga aceste aspecte, dar este o situație atipică, pentru că, de obicei, într-un proces de achiziții, o persoană vine și depune o plângere considerând că a fost nedreptățită în acest proces, că s-au încălcat anumite proceduri, dar noi nu avem așa ceva"

Cauzele penale de acest fel durează ani întregi până se clarifică toate circumstanțele, iar neregulile rămân uneori neconfirmate, a mai declarat Octavian Iachimovschi.

"Faptul că eventual se poate găsi cineva vinovat pentru acea licitație nu înseamnă că licitația trebuie anulată și că lucrările trebuie oprite. Construcția poate continua și să fie finalizată în modul în care a fost planificat de guvern. Și vă dau dreptate că este un proiect de infrastructură necesar statului nostru, deoarece capacitatea noastră nu mai face față anumitor sarcini și tensiuni din sistem. Vă spun că este un volum foarte mare de documente studiate, aproximativ 10.000 de documente. O parte dintre ele trebuie traduse, iar altele sunt în curs de traducere. Este destul de complicat"

În ceea ce privește dosarul Leova–Bumbăta, Octavian Iachimovschi a declarat că, cel mai probabil, în luna iunie va avea loc expertiza tehnică, realizată în colaborare cu un specialist din Ucraina. În paralel, procurorii au inițiat mai multe comisii rogatorii care vor contribui la clarificarea cazului. Dacă răspunsurile obținute vor confirma așteptările, „va fi un rezultat interesant”, a precizat Iachimovschi.

"Expertul este un subiect independent în cadrul procesului penal. Nu voi face prognoze, dar sper ca, într-un termen cât mai scurt, să fie furnizate toate informațiile relevante, în special cele privind prețul și calitatea drumului, aspecte care ne interesează cel mai mult. Desigur, desfășurăm și alte acțiuni procesuale"

Acesta a menționat că expertiza a fost solicitată încă din prima parte a anului trecut, însă procedurile au fost îngreunate.

"Unii experți au fost recuzați, s-au cerut informații și întrebări suplimentare din partea apărării, iar mai multe ipoteze au trebuit verificate. Unele întrebări au fost acceptate, altele nu. Recunosc că aceste aspecte birocratice au întârziat procesul, iar experții au început efectiv lucrul abia din toamnă, dacă nu mă înșel"

Construcția drumului de acces spre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta a început în toamna anului 2022. Inițial, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 250 de milioane de lei. După o perioadă, costurile au mai crescut cu 30 de milioane de lei.

În decembrie anul 2023, Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală pentru abuz în serviciu, deoarece costurile pentru construcția drumului au trezit suspiciuni. Anterior, procurorii au efectuat și percheziții în birourile unor angajați ai Administrației de Stat a Drumurilor, dar și la companiile implicate în construcție și proiectare.

În mai 2024, un angajat al Administrației de Stat a Drumurilor a fost pus sub învinuire în cauza penală privind gestionarea frauduloasă a construcției acestui drum. Funcționarul este învinuit de abuz în serviciu. În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că în timpul construcției acestui drum de acces, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 250 de milioane de lei.

Atunci, în spațiul public s-a vehiculat că persoana pusă sub învinuire ar fi directorul general al ASD, Sergiu Bejan. Acesta a recunoscut atunci că a fost audiat de procurori, însă a refuzat să ofere alte detalii. Bejan a ținut să precizeze, totuși, într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova că toate cheltuielile pentru construcția drumului de acces Leova-Bumbăta au fost făcute transparent și că întreaga informație a fost făcută publică.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo