Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului

21 septembrie 2024, 06:53

Creștinii ortodocși de stil vechi din Moldova sărbătoresc astăzi Nașterea Sfintei Fecioare Maria – Maica Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, una dintre cele 12 sărbători împărătești de peste an din calendarul bisericesc creștin-ortodox. Sărbătoarea Nașterii Domnului marchează începutul noului an, așa cum tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a marcat sfârșitul anului bisericesc.

Nașterea Maicii Domnului în popor se mai numește Sfânta Maria cea Mică. 

Sărbătoarea Sfânta Maria cea Mică este așteptată în toate localitățile din ţară, dar mai ales în cele ale căror biserici poartă numele Nașterii Maicii Domnului, unde se serbează Hramul bisericii și al satului sau orașului.

Potrivit tradiţiei populare, de Sfânta Marie Mică nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul. În această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită.

În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi.

În traducere din limba ebraică, numele Maria ar însemna, conform diferitelor surse: „cea plăcută”, „stăpână”, „doamnă”, „steaua măririi”, „picătură de apă”. În limba greacă, numele Maria înseamnă „frumusețe” și „armonie”.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo