Criză | Nivelul apei din râul Nistru a scăzut dramatic, fiind cu doi metri mai mic față de nivelul optim

01 mai 2025, 08:37

Nivelul apei din râul Nistru a scăzut dramatic. Situația hidrologică s-a înrăutățit semnificativ odată cu seceta, lipsa de precipitații în munții Carpați de unde izvorăște râul, dar și exploatarea bazinelor acvatice de către Ucraina pentru producerea energiei electrice, ca urmare a bombardamentelor rusești constante asupra infrastructurii energetice.

O altă problemă rămâne poluarea râului, care este cea mai importantă sursă de aprovizionare cu apă pentru Republicii Moldova. În acest sens, Ucraina și Republica Moldova au un parteneriat comun pentru protejarea râului Nistru, susțin experții, transmite Moldova1.

În prezent, râul Nistru are un nivel de 119 metri cubi pe secundă sau cu doi metri mai puțin față de nivelul optim. Situația este agravată de seceta severă, dar și de rezervele de zăpadă din munți care în această iarnă a fost mult mai mică față de anii precedenți, iar precipitațiile – insuficiente, a menționat la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova, directorul adjunct al Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

O altă consecință a nivelului scăzut al apei sunt și bombardamentele masive asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care au determinat autoritățile din țara vecină să utilizeze volume mai mari de apă pentru producerea energiei electrice. Radu Cazacu mai spune că pentru protejarea râului Nistru este nevoie de cooperare între cele două țări, precum și de campanii de informare a populației pentru a se implica în combaterea poluării apelor.

Președintele Comisiei parlamentare pentru mediu, climă și tranziție verde, Valeriu Muduc, atrage atenția că 70% din apa utilizată la nivel național provine din Nistru – iar Chișinăul este alimentat în proporție de 90% din acest râu. Autoritățile ucrainene și cele moldovenești au un acord semnat privind apele de frontieră. În plus, potrivit deputatului, țara noastră are legi bune privind protecția apelor, într-o anumită măsură racordate la legislația europeană.

În privința construcției celor șase hidrocentrale pe cursul Nistrului, autoritățile de la Kiev au dat semnale că renunță, deocamdată, la aceste planuri. Precizăm că apa în lacul Dnestrovsk continuă să se acumuleze lent, nivelul acesteia atingând 119,58 metri cubi pe secundă. Despre aceasta a anunțat directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Nistru Eco-TIRAS, doctorul în științe biologice, Ilia Trombițchi. Potrivit lui, debitul în cursul inferior al Nistrului rămâne scăzut, de 100 m3/s și, deși se așteaptă ploi de scurtă durată în cursul superior, nivelul apei nu va crește semnificativ în partea moldovenească a bazinului în următoarele săptămâni, cu excepția cazului în care inginerii energeticieni vor decide să mărească deversările.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo