În 2024, în R. Moldova au fost înregistrate 210 cazuri de rujeolă. Cele mai multe au fost confirmate în luna iunie. Cei mai afectați de această boală infecțioasă sunt copiii cu vârstă de la unu la 19 ani.
În perioada ianuarie – noiembrie 2024, au fost înregistrate total 210 cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 17 cazuri de import (România, Marea Britanie, Germania, Federația Rusă, Grecia, Italia, Bulgaria, Ungaria). În comparație, în 2023 au fost înregistrate trei cazuri de rujeolă, iar în 2022 și 2021 - nici un caz, transmite agora.md.
Cele mai multe cazuri au fost în lunile aprilie - 24, mai - 21, iunie - 69, fiind înregistrate în Chișinău întru-un Centru de plasament pentru refugiați, printre persoanele nevaccinate. Alte cazuri multiple au mai fost în lunile august - 21, septembrie - 13, octombrie - 26, care au fost înregistrate în comunități religioase, printre persoane nevaccinate din familii numeroase.
În luna noiembrie au fost înregistrate cinci cazuri de rujeolă. Vârsta persoanelor ce au suportat rujeola în anul 2024 este cuprinsă între patru luni și 55 de ani. Cei mai afectați fiind copiii cu vârstă 1 - 19 ani. Din numărul total de 210 cazuri de rujeolă, 85% sunt bolnavi total nevaccinați, 3,8% - cu status vaccinal necunoscut și 6,2% - bolnavi vaccinați incomplet.
RECOMANDĂRI. Cea mai eficientă măsură în prevenirea rujeolei este vaccinarea. În Republica Moldova, vaccinarea copiilor este conform calendarului național de vaccinări și se efectuează cu vaccinul trivalent ROR (contra rujeolei, rubeolei și oreionului),total administrându-se trei doze, la vârstele de 12 luni, la 7 și 15 ani. Astfel, conform rapoartelor statistice, în anul 2023, acoperirea vaccinală cu vaccin ROR la vârsta de 12 luni (ROR1) a constituit 85%, la 7 ani (ROR2) – 92,7% și la 15 ani (ROR3) – 92,3%.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică de rând cu Ministerul Sănătății vine cu recomandări pentru populație: așa cum vaccinarea este cea mai eficientă măsură în profilaxia rujeolei și oreionului, îndeamnă părinții să meargă la instituția medicală, să-și vaccineze copiii, ținând cont de situația epidemiologică la nivel național și regional.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ