Bolea a explicat după ce criterii vor fi împărțite cele 100 de milioane de lei fermierilor

09 septembrie 2024, 11:36
bolea

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, vicepremierul Vladimir Bolea, a prezentat astăzi, 9 septembrie, Regulamentul final privind distribuția celor 100 de milioane de lei acordate de stat pentru fermierii afectați de seceta și arșița puternică din anul 2024, la culturile de grâu și porumb. În cadrul unei conferințe de presă, Bolea e explicat cine va putea beneficia de ajutor din partea statului.

Potrivit ministrului Agriculturii, ajutorul se calculează și se acordă solicitantului prin intermediul AIPA: 

"Toți agenții economici care au acte de secetă și arșiță pe porumb și grâu în 2024, trebuie să depună actele la AIPA. Ajutorul se acordă dacă potrivit actelor de constatare seceta și arșița au afectat cel puțin 60 la sută din recolta culturilor de prumb și cel puțin 70 la sută din recolta culturii de grâu".

Vladimir Bolea a spus că valoarea maximă de ajutor, conform prezentului Regulament, nu poate depăși suma de 500 mii de lei per solicitant. Plafonul maxim al ajutorului financiar cumulativ acordat unui solicitant în 2024 este de 1 milion de lei, inclusiv din ajutorul primit pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat de calamitățile naturale în 2023. 

Ministrul Agriculturii a declarat că nu sunt eligibili pentru acordarea ajutorului, fermierii ale căror terenurile agricole se află în aria de deservire a unui sistem centralizat de irigare funcțional. Nu vor primi ajutor nici agricultorii care au beneficiat de asigurare subvenționată.

Potrivit lui Vladimir Bolea, pentru a beneficia de ajutor, solicitantul trebuie să întrunească cumulativ câteva condiții:

"Să cultive porumb sau grâu, să rețină actul de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole urmare a calamităților naturale din 2024; cel puțin 50 la sută, plus/minus 5 procente din suprafața în posesie să fie afectată de situații excepționale cu caracter natural, indiferenet de tipul culturii sau natura situației, ploi, grindină, îngheț, etc. Să dispună de raport statistic 4-AGR, totalurile semnăturilor pentru recoltă în baza cărora se va calcula suprafețele eligibile înregistrat la organul teritorial de statistică până la data de 3 iunie 2024, excepție fiind solicitanții care gestionează o suprafață de teren agricol mai mică de 10 hectare. Mărimea ajutorului per solicitant se calculează conform Agenției în baza sumei totale acordate". 

De menționat că odată cu aprobarea Regulamentului va începe procedura de depunere a dosarelor, care se va desfășura pe o perioadă de 20 de zile lucrătoare, la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). După evaluarea și aprobarea cererilor, va fi demarată transferarea mijloacelor bănești în conturile fermierilor afectați de calamitățile naturale din anul 2024, care au depus solicitările de acordare a ajutorului.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo