Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a înghețat conturi bancare de 100 de milioane de dolari, în dosarul de spălare de bani „Laundromatul Rusesc”. Totodată, alte bunuri în valoare totală de 90 de milioane de dolari urmează a fi sechestrate.
”La 13 noiembrie 2024, Procuratura Anticorupție a primit confirmare că, în colaborare cu autoritățile de drept dintr-o altă jurisdicție, au fost identificate bunuri provenind din schema transnațională de spălare de bani „Laundromatul Rusesc”, în valoare de aproximativ 190 milioane USD. Pe baza probelor administrate de Procuratura Anticorupție, inclusiv în cauzele penale în care au fost recunoscuți vinovați judecătorii care au pronunțat hotărâri ilegale, o jurisdicție străină a înghețat deja conturi bancare în valoare de peste 100 milioane USD și urmează să fie aplicate sechestre în valoare de 40 milioane USD și 50 milioane USD în alte două jurisdicții”, anunță PA.
În scurt timp, Procuratura Anticorupție va solicita instanței de judecată să autorizeze măsurile de sechestru asupra acestor conturi. Aceste acțiuni sunt menite să transmită un mesaj ferm că activitățile ilegale nu vor rămâne nepedepsite și că autoritățile sunt hotărâte să identifice și să sancționeze persoanele implicate în astfel de activități criminale.
Investigațiile în dosarul „Laundromat” au început în 2016. Potrivit anchetei, în anii 2010-2014 prin băncile moldovenești au fost ”spălați” bani proveniți din surse obscure din Rusia. Anchetatorii au evaluat suma la 20 de miliarde de dolari, dar, potrivit experților care au urmărit cazul, ar fi fost vorba de mai mult de 70 de miliarde.
Jurnaliștii de la publicația moscovită „Novaia Gazeta”, în colaborare cu rețeaua internațională de investigații OCCRP, scriau în 2017 că banii proveneau din contracte valoroase de la companii de stat rusești, din contrabandă cu produse electronice, produse cu destinație militară sau delapidări bancare. Rolul judecătorilor moldoveni în această schemă ar fi fost să legalizeze decizii de preluare a banilor proveniți din Federația Rusă în calitate de datorii fictive. După emiterea ordonanțelor de încasare a acestor datorii, sumele treceau prin conturi bancare din Moldova către bănci din Letonia și firme offshore, iar de acolo își pierdeau urma.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ