Ministerul Energiei de la Chișinău are o discuție continuă cu reprezentanții Ministerul Energiei din Ucraina despre tranzitul de gaze rusești din 1 ianuarie 2025. Într-un răspuns oferit pentru NEWTV.MD, ministerul precizează că analizează posibilitatea ca SA „Moldovagaz” să poată rezerva capacitate la punctele de interconectare de la hotarul Moldovei cu toate țările vecine, Ucraina și România.
”Unul dintre subiectele discutate este și situația expirării contractul dintre SAP „Gazprom” și OTGSU (operatorul rețelelor de transport din Ucraina) la 1 ianuarie 2025 și în consecință, stoparea tranzitului de gaze naturale pe teritoriul Ucrainei, inclusiv înspre raioanele ce țin de Republica Moldova, amplasate în stângă râului Nistru. În acest context, colaborăm activ cu partea ucraineană prin mecanismul de operare pe bază de alocare (OBA) și analizăm posibilitatea ca SA „Moldovagaz” să poată rezerva capacitate la punctele de interconectare de la hotarul Moldovei cu toate țările vecine, Ucraina și România, pentru a identifica o soluție de alimentare cu gaze naturale a raioanelor din stânga râului Nistru.
În acest context, vă informăm că Republica Moldova nu restricționează executarea contractului existent dintre SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”. SAP „Gazprom” are obligația de a livra până la hotar. Există capacități și rute alternative. În același timp, dată fiind situația geopolitică din Ucraina, respectăm poziția autorităților ucrainene privind sistarea tranzitului gazelor rusești pe teritoriul său”, precizează Ministerul Energiei.
Precizăm că din 1 ianuarie 2025 se oprește tranzitul de gaze rusești prin Ucraina.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ