Fermierii: Guvernul își taie creanga de sub picioare prin marginalizarea sectorului cerealelor

28 ianuarie 2025, 10:48

Asociaţia Forţa Fermierilor susţine că "sectorul de cultivare a cerealelor și oleaginoaselor este la moment un contribuitor foarte important la bugetul de stat" şi avertizează că "marginalizarea acestui sector" de către autorităţi va avea un impact financiar direct asupra economiei. Într-un comunicat emis de către agricultori, este indicat că pe parcursul anului trecut, producătorii de cereale şi oleaginose au contribuit cu 3,76 de miliarde de lei la bugetul ţării şi au lansat un apel către Parlament şi Guvern pentru a susţine acest domeniu prin valorificarea terenurilor agricole.

"Sectorul de cereale și oleaginoase, sau așa numita „cultură mare” – în anul 2024, ocupă ponderea cea mai mare din totalul terenurilor agricole prelucrate din Moldova, cu aproximație 80%.

Conform calculelor efectuate de Asociația Forța Fermierilor în anul 2024, agricultorii din sectorul de cereale și oleaginoase au contribuit la bugetul de stat cu suma de 3,76 miliarde lei.
Luând în considerare că bugetul stat a Republicii Moldova pentru anul 2024, a fost planificat cu venituri anuale în valoare de 66 miliarde lei, contribuția doar a sectorului de cultivare cereale și oleaginoase se ridică aproximativ la 5,7%.
În baza celor relatate mai sus, Asociația Forța Fermierilor constată cu mare îngrijorare că, deși sectorul de cultivare a cerealelor și oleaginoaselor este la moment un contribuitor foarte important la bugetul de stat, Guvernul prin politicile sale din ultimii 3 ani și prin cele planificate pe viitor, exlcuzând suportul pentru susținerea acestui domeniu, a diminuat conștient și continuă în continuare să diminueze potențialul de producere prin valorificarea unicii resurse naturale de care dispune țara noastră – terenurile agricole. În rezultatul acestor acțiuni suferă și va avea de suferit bugetul de stat", se mai arată în comunicatul fermierilor.
 
 
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare au precizat pentru NEWTV.MD că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) creează politici prin care toți producătorii agricoli moldoveni să devină competitivi atât pentru piața internă cât și pentru piața europeană:
 
"Totodată, MAIA prin mecanisme de sprijin financiar acordă suport tuturor producătorilor care investesc și inovează pe segmentul agriculturii și industriei alimentare" au subliniat autorităţile.
 
De asemenea, ministrul Ludmila Catlabuga a invitat agricultorii din ţară la discuţii pentru a analiza problemele cu care aceştia se confruntă şi a identifica soluţii în acest sens:
 
"Propunem să creăm o platformă unică la minister, din fermieri, dar și alți specialiști, cum ar fi cei de la Ministerul Finanțelor sau din sectorul bancar. În funcție de posibilitățile financiare, vom interveni rapid pentru a găsi soluții la propunerile fermierilor", a menționat Catlabuga.
 
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 
 
 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo