FOTO Imagini spectaculoase în sudul țării. Pelicanii și-au făcut apariția pe lacul Taraclia

26 martie 2024, 12:08
p0
p0
p1
p2
p3

Primii pelicani din acest an au fost observați, la sfârșitul săptămânii, deasupra lacului Taraclia din sudul țării. Potrivit Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova, acest bazin acvatic reprezintă o locație tradițională, unde pot fi văzute stoluri de pelicani de diverse mărimi.

"Adițional, lacurile Beleu și Manta din regiunea Prutului de Jos sunt de asemenea vizitate de pelicani în această perioadă, iar numărul acestora va continua să crească pe măsură ce migrația de primăvară va căpăta amploare", menționează într-o postare pe Facebook Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Mulți pelicani vin în Republica Moldova pe timpul verii, fie din Delta Dunării, fie din lagunele și limanele Mării Negre, și uite așa putem vedea din aprilie până prin septembrie stoluri de pelicani poposind pe lacurile de la Manta, Beleu, Taraclia și Congaz. Aceste lacuri din sudul țării, bogate în pești, sunt preferatele pelicanilor, și ei zboară de la unul la altul în căutare de pește. Uneori se mai întorc în Delta Dunării, sau poposesc prin Bugeacul ucrainean, iar în septembrie-octombrie pornesc în grup spre Delta Nilului, regiunea Golfului Persic sau coastele Asiei.

Pelicanii sunt cele mai mari păsări din Moldova, având dimensiunea de 150-170 centimetri și cântărind peste 10 kilograme.

Caracteristic pentru pelicani este ciocul lung, care are pe partea inferioară un sac ce se poate dilata. Când plonjează după pește, își țin ciocurile larg deschise la adâncime mică, și le folosesc exact cum folosim sacoșa la cumpărături: îndeasă acolo peștii și apa în care aceștia înoată. E foarte interesant modul în care pelicanii se hrănesc: un întreg stol se așează pe suprafața apei în formă de semicerc, gonind și încercuind peștele către mal. Prinși în capcană, peștii nu mai au unde fugi, decât în ciocurile larg deschise ale pelicanilor flămânzi. Există cazuri când aceste păsări vânează împreună cu cormoranii, o altă specie acvatică care se poate scufunda în apă și care la fel adoră peștii. Datorită faptului că se hrănesc cu pești bolnavi sau izolați în bălți pe cale de desecare, pelicanii sunt considerați ca sanitari piscicoli.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo