
Grecia și Turcia s-au confruntat joi cu incendii violente, care au condus la evacuarea a 5.000 de persoane pe insula Creta și în apropierea Atenei și au provocat moartea a două persoane în provincia turcă Izmir, transmite AFP.
Un bărbat în vârstă de 80 de ani, imobilizat la pat, a fost găsit mort într-o casă distrusă de incendiu din Ödemiș, localitate situată într-o regiune turistică din apropierea orașului Izmir, în vestul Turciei, potrivit agenției private de presă DHA.
Ministrul turc al Agriculturii și Silviculturii, Ibrahim Yumakli, a anunțat, de asemenea, pe rețeaua X, moartea unui lucrător silvic care lupta cu flăcările în același oraș, scrie Agerpres.
"Principala problemă este viteza vântului, care ajunge până la 85 km/h, ceea ce face ca incendiul să se propage foarte rapid", a subliniat guvernatorul orașului Izmir, Süleyman Elban, care s-a aflat joi la fața locului.
În Grecia, la aproximativ 30 de kilometri est de Atena, în apropierea portului Rafina - folosit în principal de feriboturi pentru curse către și dinspre anumite insule turistice - un incendiu a izbucnit joi după-amiază, alimentat de vânturile puternice care suflă în această zonă periurbană.
"Importante resurse terestre și aeriene luptă pentru a stinge incendiul", a anunțat Vassilios Vathrakoyannis, purtătorul de cuvânt al departamentului de pompieri, în timpul unei conferințe de presă. Un număr de 170 de pompieri sunt desfășurați, inclusiv 48 de vehicule, 17 avioane și 7 elicoptere.
Aproximativ 300 de persoane au fost evacuate, iar 51 au fost salvate, a precizat el.
De asemenea, el a avertizat că zilele următoare "se anunță dificile" în Grecia din cauza unei prognozate creșteri a temperaturilor, fenomen asociat cu vânturi puternice, în special în regiunea Atenei.
Fumul s-a răspândit în vecinătatea Aeroportului Internațional din Atena fără a perturba traficul aerian.
"Situația este foarte dificilă", a declarat pentru agenția de presă ANA Dimitris Markou, primarul regiunii Spata-Artemida, situată în apropierea aeroportului, înainte ca incendiul să fie parțial adus sub control. "Frontul incendiului este vast. Vântul își schimbă direcția", a adăugat el.
Drumul principal spre Atena, care fusese închis traficului în timpul zilei, a fost din nou accesibil joi seara, la fel ca și portul Rafina.
În Creta (sudul Greciei),una dintre principalele destinații turistice ale Greciei, incendiul de vegetație izbucnit miercuri a determinat autoritățile să evacueze "3.000 de turiști și 2.000 de locuitori în noaptea de miercuri spre joi", a declarat pentru AFP președintele Uniunii Hotelierilor din regiune, Yorgos Tzarakis.
"Majoritatea turiștilor au fost transferați în nordul insulei", cea mai mare din Grecia, a adăugat el prin telefon.
În zonă au fost trimise întăriri din Atena pentru a-i ajuta pe pompierii locali, a căror sarcină este îngreunată de vântul intens.
Lupta împotriva acestui incendiu este deosebit de dificilă din cauza terenului accidentat și arid din această parte a insulei. Aproximativ 270 de pompieri, 10 elicoptere și drone luptă cu flăcările, potrivit departamentului de pompieri.
Conform relatărilor din mass-media, locuințe și culturi, în special sere, au fost avariate în această regiune producătoare de legume și fructe.
Pe lângă agricultură, Ierapetra, cu o populație de 23.000 de locuitori, este o stațiune căutată în această perioadă, în plin sezon turistic.
Iulie este "cea mai fierbinte lună de vară, iar riscul de incendii este întotdeauna foarte mare", a subliniat purtătorul de cuvânt al serviciului de pompieri grec.
În ultimele 24 de ore, au izbucnit 40 de incendii de vegetație și forestiere, a adăugat Vassilios Vathrakoyannis.
Până în prezent, Grecia a fost ferită de valul de caniculă care afectează unele regiuni din Europa, în special Spania, Portugalia și Franța. Însă, începând din acest weekend, temperaturile vor crește și vor ajunge până la 43 de grade Celsius în unele zone, conform prognozei meteorologilor difuzată de postul ERT.
Riscul de incendii se menține foarte ridicat, vineri, în mai multe regiuni, inclusiv în Atena și Attica.
Situată în sud-estul Europei, Grecia este deosebit de vulnerabilă în fiecare vară la incendii, alimentate de vântul puternic, de secetă și de temperaturi ridicate.
Aproximativ 45.000 de hectare au fost mistuite, potrivit WWF Grecia și Observatorului Național din Atena.
Însă, 2023 rămâne anul cel mai distructiv în ceea ce privește suprafața mistuită de flăcări, cu aproape 175.000 de hectare distruse și 20 de decese.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ