Guvernul modifică metoda de finanțare a grădinițelor: Vor primi bani în funcție de numărul copiilor

08 octombrie 2024, 15:20
GRADINITA
GRADINITA
csmJpvfjUJvfvmTOrrIn1elq5EukoYVqJU2QlGfV

Guvernul vrea să modifice metoda de finanțare a grădinițelor. Potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Educației și Cercetării, care urmează a fi aprobat miercuri de Guvern, instituțiile preșcolare vor primi bani în funcție de numărul copiilor. Decizia are la bază analiza finanțării în perioada octombrie 2023 - februarie 2024, care a arătat diferențe mari în cheltuielile per copil între diferite instituții de învățământ general, transmite ZVON.MD. 

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, multe grădinițe sunt subfinanțate în comparație cu necesarul real, bazat pe numărul de copii și nevoile specifice ale acestora.

„Capacitatea totală a instituțiilor de învățământ preșcolar, care au răspuns la chestionar, este de 171.713 locuri. Gradul de utilizare a capacităților pe sistem este estimat la 73% în baza chestionarului, față de 83% în baza datelor administrative colectate de Ministerul Finanțelor în procesul de bugetare anuală. Cea mai mare rată de utilizare a capacităților instituțiilor de învățământ preșcolar se înregistrează, așa cum era de așteptat, la Chișinău (102%),urmat de Bălți şi Ialoveni”, precizează Ministerul Educației.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Datorită dezvoltării continue municipiului Chișinău, presiunea pe sistemul de grădinițe a rămas constantă, iar gradul de utilizare este mai mare în capitală decât valoarea de proiect (de unde şi grupele mari și deficitul de personal). Populația din vecinătatea capitalei, mai ales din raioanele Ialoveni şi Criuleni, a reușit să țină pasul datorită oportunităților economice din regiune, iar gradul de utilizare a grădinițelor reflectă acest lucru: 87% şi, respectiv, 84%. O situație comparabilă e la Bălți (87%) şi în Găgăuzia (82%).

„Situația este îngrijorătoare în raioanele din centrul Moldovei (Călărași și Telenești),dar mai ales în sud, cu excepția Găgăuziei, unde rata de utilizare a capacității grădinițelor este aproape de jumătate, iar la Leova este de doar 39%. Aceste raioane au fost cel mai puternic supuse emigrării interne (mai ales spre Chișinău) şi externe”, constată autoritățile.

În medie la nivel național, bugetul total anual per copil a fost, anul trecut, de 42,3 mii de lei. Din cauza numărului diferit al copiilor, au apărut și discrepanțe semnificative între diferite localități. De exemplu, bugetul anual mediu per copil este de 35 de mii de lei la Chișinău, iar la Dubăsari - de 56,6 mii de lei.

Pentru a reduce acest decalaj, Ministerul Educației propune o metodă de finanțare a grădinițelor bazată pe trei piloni: finanțarea cheltuielilor de personal în funcție de grupe; finanțarea cheltuielilor fixe în funcție de infrastructură; finanțarea cheltuielilor variabile per copil.

Potrivit estimărilor făcute de autoritate, rata de acoperire cu grupe în baza noilor standarde este de doar 88 la sută. Adică 12 la sută din grupe nu corespund noilor cerințe.

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo