Herman Von Hebel, pentru presa olandeză: Moldovenii mă opresc pe stradă şi îmi spun "Bravo!". Judecător: Cu aşa rezultate ar trebui să-i fie ruşine

28 iunie 2024, 15:17
MyCollages (1)

Preşedintele Comisie Pre-Vetting, Herman Von Hebel le-a spus jurnaliştilor olandezi că de când şi-a început activitatea în comisia de evaluare a integrităţii judecătorilor din ţara noastră, moldovenii îl opresc pe stradă şi îi spun: " Bravo, continuați așa. Avem nevoie de asta. În sfârșit, ceva se schimbă în Moldova!”. Despre asta a anunţat magistratul Marina Rusu, care a şi publicat pe pagina sa de Facebook secvenţe din interviul oferit de Hebel presei din Olanda. Marina Rusu s-a arătat uimită de declaraţiile preşedintelui Comisiei şi a scris că acestuia ar trebui să-i fie, mai degrabă, ruşine: "Am citit și am rămas stupefiată: nu îmi imaginez cu ce realizări se vor mândri în fața copiilor membrii secretariatului secret peste treizeci de ani, în afară de salarii și lipsa oricărei transparențe și responsabilitate..? Cu așa rezultate unui om onest ar trebui să-i fie mai degrabă rușine. " a adăugat judecătorul.

Pregătindu-mă pentru audierile publice, am descoperit un interviu al președintelui Comisiei Pre-vetting, Herman von Hebel, dat jurnaliștilor olandezi despre pre-vettingul moldovenesc (Chat GPT s-a descurcat de minune să mi-l traducă din olandeză).

O să las aici doar să câteva citate care, pe mine personal, m-au surprins, iar pentru cei curiosi să citească articolul integral - las traducerea în primele comentarii.
Von Hebel zice că cetățenii care au urmărit audierile publice ale Comisiei Pre-Vetting, îl recunosc, îl opresc uneori pe străzile Chișinăului și îl încurajează:„Bravo, continuați așa” îi spun copleșiți de emoție și recunoștință. „Avem nevoie de asta. În sfârșit, ceva se schimbă în Moldova!”
Desigur, ne putem imagina persoane necunoscute abordându-l în stradă pe Herman von Hebel în timpul unei plimbări și sfătuindu-l să o țină tot așa. Cine știe ce trecători ies în calea președinților comisiilor independente?! Dar mie de îmi vin imediat în minte sutele de comentarii furioase ale cetățenilor de rînd care au urmărit băutul ceaiului și întrebările batjocoritoare adresate mamei lui Ion Chirtoacă și, desigur, râsul legendar de la TV cînd a fost întrebat dacă are de gînd să demisioneze după o investigație jurnalistică în care era vizat.
Iată așa sunt moldovenii cei din străzi și cei din comentarii - plini de contradicții!
Sau, iată, încă o dezvăluire uluitoare a lui Von Hebel: „Secretariatul comisiei de pre-vetting este extrem de mândru. Angajații săi adună extrase de cont și alte documente privind bunurile judecătorilor moldoveni, astfel încât comisia să poată evalua posibile probleme de integritate. „Peste treizeci de ani voi putea să le spun copiilor mei că am contribuit la acest lucru”, spun angajații noștri.”
Am citit și am rămas stupefiată: nu îmi imaginez cu ce realizări se vor mândri în fața copiilor membrii secretariatului secret peste treizeci de ani, în afară de salarii și lilsa oricărei transparențe și responsabilitate..? Cu așa rezultate unui om onest ar trebui să-i fie mai degrabă rușine.
Un alt citat palpitant din interviu:
„Moldova funcționează diferit față de Olanda. Relațiile familiale sunt puternice și este foarte obișnuit ca părinții și copiii, frații și surorile să se sprijine financiar unii pe alții. În plus, mulți locuitori lucrează în străinătate și trimit bani acasă. Prin urmare, există judecători care au primit bani din străinătate de la tatăl lor pentru a cumpăra o casă." Von Hebel subliniază că acest lucru nu este în sine condamnabil. "Dorim să vedem dovezi, mai ales pentru sume mari. Dacă nu vrei sau nu poți coopera, avem serioase îndoieli. Ar putea fi vorba de corupție." Totuși, spune el, comisia a oferit oarecare flexibilitate. "Nu am cerut imposibilul. Dacă ai primit bani de la mama ta din Italia în 2007 și nu mai există documente... ei bine, asta se poate întâmpla."
Cu prima parte a afirmației sunt total de acord: cu toții am observat flexibilitatea comisiei în unele cazuri (de ex., în cazul lui Iulian Muntean). Mulți dintre voi greșit ați crezut că sunt duble standarde – corect se spune “oarecare flexibilitate”. Notați-vă și nu mai confundați.
Apropo, pe cine anume avea în vedere președintele comisiei cînd a menționat mama din Italia care a transmis bani în anul 2007? Narativul pare surprinzător de cunoscut.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo