" Din experiența acestor ani, pot spune că reforma justiției și combaterea corupției este totuși mai puțin despre lege și mai mult despre schimbări reale în sistemul de justiție. Deși a durat mult mai mult decât am estimat inițial, în sfârșit avem Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor funcționale, iar noi, ca și o bună parte a societății, așteptăm de la aceste organe corectitudine, promptitudine, curaj și transparență. Și la Curtea Supremă de Justiție se văd unele schimbări. Toată societatea așteaptă schimbări și de la procuratură, atât în ceea ce privește dosarele de rezonanță, cât și în ceea ce privește uniformitatea practicii procurorilor", a punctat Președintele Parlamentului.
De asemenea, Igor Grosu a îndemnat instituțiile din domeniul justiției la maturitate instituțională pentru sporirea eficienței, inclusiv în cadrul comisiilor responsabile de evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor:
"Trebuie să rupeți practicile vicioase sau ineficiente din trecut. Dacă e nevoie de schimbări interne, faceți-le. Dacă e nevoie de modificări legislative, suntem la dispoziția dumneavoastră. Numai nu căutați scuze pentru a sta pe loc", a fost mesajul transmis de șeful legislativului.
Președintele Parlamentului a remarcat, în discursul său, că reformarea justiției și combaterea corupției a fost cea mai mare speranță a alegătorilor atunci când au acordat votul de încredere actualei guvernări, dar și angajamentul asumat personal în calitate de șef de legislativ:
" Noi vom realiza această promisiune, deși mai târziu decât am estimat inițial. Aceasta este și cea mai grea schimbare în drumul nostru spre integrarea în Uniunea Europeană, pe care nu o putem rata", a mai subliniat Igor Grosu.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ