În Capitală continuă să crească numărul cazurilor de boli diareice acute, a anunţat şeful adjunct al Direcţiei generale asistenţă medicală şi socială, Vladimir Bolocan, în cadrul şedinţei primăriei de luni, 5 august. Potrivit autorităţilor, pentru a face faţă numărului tot mai mare de pacienţi, o secție suplimentară pentru boli digestive acute a fost deschisă în cadrul Spitalului Municipal numărul 1.
" Observăm o tendinţă acum, am fost nevoiţi, de fapt, să mai desfăşurăm o secţie la Spitalul Municipal numărul 1 de pe strada Serghei Lazo pentru bolile diareice acute. Este un lucru de sezon, caracteristic, nimic ieşit din comun şi, totodată, monitorizăm intensiv ", a mai adăugat Bolocan.
Potrivit speciliştilor în sănătate, odată cu creșterea temperaturii, crește și pericolul diverselor infecții, în mod special a bolilor diareice acute (BDA). De obicei, infectarea poate avea loc prin 3 căi: alimentară, hidrică, habituală, iar factorii de transmitere sunt: produsele alimentare și apa contaminate, mâinile murdare, obiectele mediului ambiant.Cel mai des întîlnite simptome sunt: slăbiciuni generale, cefalee, dureri în abdomen, febră până la 40 grade, grețuri, vomă, scaun lichid cu frecvența de până la 20-30 ori pe zi etc. În unele cazuri se poate dezvolta septicemia, deshidratarea organismului, șocul toxico-infecțios, chiar și decesul. La copii, mai ales până la 1 an, semnele clinice se dezvoltă mai rapid și, respectiv, boala evoluează în forme mai grave.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ