În Republica Moldova, crește numărul cazurilor de cancer de piele, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).
Cancerul de piele non-melanomic, în anul 2021, a fost depistat la 883 de persoane, iar în 2022 – la 979 de persoane.
În creștere este și melanomul malign: în anul 2021, au fost depistate 123 de cazuri, în 2022 – 143 de cazuri.
Potrivit OMS, la nivel global anual sunt depistate circa 2 – 3 milioane de cazuri de cancer non-melanomic și peste 132 mii de cazuri de cancer de piele melanomic.
Ce este cancerul de piele
Cancerul de piele este creșterea necontrolată a celulelor anormale din epidermă, cauzată de deteriorarea ADN-ului ce declanșează mutații. Aceste mutații provoacă celulele pielii să se înmulțească rapid și să formeze tumori maligne. Este una dintre cele mai răspândite forme de cancer în întreaga lume și expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) de soare este principalul factor de risc în declanșarea acestuia.
Detectat la timp, rata de supraviețuire după 5 ani pentru melanom este de 99%. S-a estimat că unul din trei decese prin cancer de piele a fost cauzat de expunerea la radiații ultraviolete în timpul lucrului în aer liber, sub soare. Este demonstrat faptul că dacă o persoană a avut cinci sau mai multe arsuri solare, atunci riscul de a dezvolta melanom se dublează.
Simptomele cancerului de piele
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ