Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) avertizează moldovenii să fie atenţi la consumul de ciuperci şi să le procure doar din locuri autorizate, întrucât în ultima perioadă se atestă o creştere a cazurilor de intoxicaţii. Potrivit specialiştilor, doar în luna octombrie, 154 de cetăţeni au suferi din cauza intoxicaţiilor cu ciuperci, cei mai vulnerabili fiind copiii.
" De la începutul acestei luni, la Punctul Focal al ANSP au fost raportate 103 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 154 de persoane, dintre care 14 copii. Cele mai multe dintre acestea, au avut loc în Chișinău, Hîncești, Orhei, Florești, Călărași, Strășeni, Edineț.
Pentru a preveni intoxicaţiile, evitaţi să:
- cumpărați ciuperci din locuri de comerț spontan (ambulant, de pe marginea drumului);
- culegeți ciuperci din locuri unde s-au administrat pesticide şi ierbicide;
- colectați ciupercile în găleți, pungi de plastic sau saci, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea rapidă a ciupercilor, inclusiv a piciorului ciupercilor, complicând semnificativ, în primul rând, sortarea lor, iar ca rezultat – eventuala pătrundere a unor părți din ciupercile otrăvitoare în masa generală de ciuperci culese,
- colectați ciupercile necunoscute și cele bătrâne cu larve;
- gustați ciupercile în timpul recoltării;
- păstrați ciupercile la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil", mai transmit specialiştii.
Potrivit datelor, de la începutul anului curent, au fost înregistrate 177 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu 263 de persoane afectate, dintre care 26 copii.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ