Înalta Curte a respins solicitarea BCS de a suspenda legea privind chiria spațiilor din Aeroport și a anunțat data ședinței

11 iunie 2024, 15:58

Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a modificărilor operate în legislație care presupun extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău de la 3 până la 5 ani.

Decizia a fost semnată de către judecătorul Liuba Șova, președinte de ședință.

Totodată, Curtea a stabilit ziua în care va examina sesizarea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, privind controlul constituționalității acestei decizii.

Ședința va avea loc în data de 20 iunie, la ora 10:00.

Potrivit deputaților BCS, modificările la lege au fost operate cu încălcarea procedurii legislative și urmăresc alte scopuri decât cele declarate.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Prin amendamentul propus de către deputatul Radu Marian și votat de majoritatea PAS, Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclus în lista bunurilor nepasibile privatizării. Autorul amendamentului a argumentat propunerea cu necesitatea de soluționare a unor dificultăți în procedura licitației unor spații din aeroport. Respectiva modificare ar permite majorarea termenului locațiunii de la 3 la 5 ani.

Potrivit sesizării, în procesul legiferării nu au fost respectate prevederile Regulamentului Parlamentului, a Legii cu privire la actele normative, precum și cele privind transparența în procesul decizional. Astfel, proiectul de lege a fost înregistrat la 8 aprilie 2024, iar la 16 aprilie a fost adoptat de Parlament, fără a fi prezentată o expertiză sau aviz din partea guvernului, precum și fără organizarea consultărilor publice.

Totodată, la 15 mai 2024, cu o zi înainte de adoptarea legii în lectură finală, deputații PAS, cu depășirea tuturor termenelor legale, înregistrează un nou amendament la proiect, propunând completarea art. 13 la Legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Astfel, in lipsa avizului Guvernului, legea a fost completată cu două alienate noi, prin care a fost introdusă o derogare de la mecanismul de includere în lista bunurilor nepasibile privatizării.

CITEȘTE ȘI: CC ar putea declara neconstituțională decizia PAS cu privire la Aeroport, spune un fost ministru al Justiției

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo