Încă un recensământ în ţară. De această dată, se numără cuiburile de cocostârc

19 iunie 2024, 15:17

În ţară este în plină desfăşurare recensământul cuiburilor de cocostârc. Acesta este cel de-al optulea recensământ al cocostârcilor şi este organizat o dată la zece ani. Monitorizarea este necesară pentru a analiza tendințele populaționale ale unor specii și pentru a ajută comunitatea științifică să anticipeze problemele cu care acestea se confruntă și măsurile de protecție suplimentară.

Potrivit Societăţii pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii, recensământul cuiburilor de cocostârc se desfășoară pe baza unui formular de întrebări prin intermediul căruia se colectează și stochează date legate de cuibărirea cocostârcilor.

PSPN precizează că anterior sute de moldoveni au participat la recensămnt. Astfel, persoanele care doresc să contribuie şi în acest an, sunt îndemnate să completeze un formular

" Cu alte cuvinte, persoanele care doresc să contribuie la recensământ vor completa formularul, răspunzând la întrebări simple ce vizează starea cuibului, suportul pe care se află acesta, dacă este ocupat sau nu, dacă puii se văd și pot fi numărați, etc. Fiind o specie simpatică și îndrăgită, cocostârcul/barza albă (Ciconia ciconia) nu are nevoie de o introducere elaborată. Identificarea, observarea și înregistrarea acestei specii e foarte ușoară pentru toată lumea, chiar și pentru persoanele care în mod normal nu atrag multă atenție păsărilor. "

Informațiile colectate prin intermediul formularului, de la oameni din toată țara, vor permite estimarea unui număr real de cuiburi prezente în țară și estimarea abundenței acestei specii în Republica Moldova. Cuiburile înregistrate de vor apărea în mod automat apar pe o hartă interactivă ce poate fi vizualizată de toți cei interesați să fie la curent cu situația cocostârcului în Republica Moldova.

Potrivit PSPN, în două săptămâni de la lansarea recensământului, au fost numărate 106 cuiburi de cocostârc.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo