Interlopul Sinigur, decorat de Mitropolitul Vladimir, pentru renovarea unei biserici din închisoare

08 aprilie 2025, 08:13

Părintele Maxim Melinti, actualmente consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei, a fost cel care i-a propus Mitropolitului Vladimir în 2021 să semneze diploma oferită deținutului Alexandr Sinigur de la Penitenciarul nr. 17 din Rezina, transmite Jurnal.md. Sinigur, condamnat la închisoare pe viață, recent a văzut libertatea, beneficiind de modificările din 2022 la Legea amnistiei.

Până în decembrie 2023, când a trecut la Mitropolia Basarabiei, preotul Maxim Melinti ocupa și funcția de președinte al Sectorului sinodal activitate pastorală în instituțiile penitenciare din cadrul Mitropoliei Moldovei. Fiind și capelan al Penitenciarului nr. 17 din Rezina, el susține că, până în 2021, biserica din incinta acestei închisori a fost restaurată de un grup de deținuți.

”Toată lumea trebuie să știe că, în penitenciare, bisericile sunt construite cu efortul deținuților. Ei contribuie și la renovarea picturii, și la împodobire, și la sculptarea obiectelor liturgice din lemn, dacă există ateliere pe teritoriul instituției. Nu e vorba de bani, acolo banii nu circulă, dar toate obiectele care țin de biserică sunt făcute cu mâinile deținuților. Și ei au organizat aceste lucrări, fără ca administrația, sau noi, preoții, sau cineva din afară să suporte cheltuieli”, afirmă clericul.

Unul dintre deținuții care s-au implicat în această muncă a fost Alexandr Sinigur, alias Sinii. După încheierea lucrărilor, căutând să-i mulțumească cumva pe aceștia, părintele Melinti i-a propus Mitropolitului Vladimir să-i decoreze „pentru activitatea sârguincioasă spre binele și întru mărimea Sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova”, după cum se arată în diplomele de recunoștință care le-au fost oferite.

”Nu-mi amintesc exact cine e Sinigur, pentru că un grup întreg de deținuți a contribuit la renovarea bisericii. Și, ca să-i încurajăm și să le mulțumim, le-am acordat tuturor câte o diplomă. Asta e maximum ce am putut face pentru ei, căci regimul penitenciar nu ne permitea să-i plătim pentru muncă, nici să le dăm un pahar de vin sau o plăcințică”, a adăugat preotul.

Maxim Melenti a mai spus că mitropolitul Vladimir doar a semnat diplomele, iar ulterior acestea au fost înmânate de către preotul Melenti în cadrul unei slujbe în biserica închisorii.

Alexandr Sinigur, liderul grupării criminale Iujnaia, a fost condamnat în 2006 la detenție pe viață pentru banditism, luare de ostatici, tentativă de omor, omor premeditat în circumstanțe agravante și alte infracțiuni. În 2023, în urma unor modificări la Legea amnistiei, avocatul său a obținut reducerea pedepsei până la 30 de ani.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo