Legea PACCO a fost votată în prima lectură

20 februarie 2025, 15:27

Proiectul de lege care prevede crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) a fost votat în prima lectură de 61 de deputați. Această inițiativă legislativă prevede lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS.

Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în urma deciziei Consiliului Suprem de Securitate din 20 ianuarie 2025.

”Propunerea vine ca răspuns la creșterea amenințărilor de corupție electorală, adesea facilitate de rețele criminale organizate. Autorii subliniază că o procuratură specializată, cu competențe consolidate, actualmente exercitate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuratura Anticorupție (PA),ar permite o abordare mai eficientă și integrată a acestor fenomene. Documentul legislativ stabilește principiile de organizare și funcționare ale PACCO, alături de dispoziții tranzitorii privind reorganizarea instituțională și transferul de competențe”, precizează Parlamentul.

Astfel, Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi specializată în două domenii – combaterea infracțiunilor de corupție și a faptelor conexe actelor de corupție și combaterea criminalității organizate, a terorismului și a torturii. Instituția va conduce urmărirea penală în cauzele privind infracțiunile în care urmărirea penală este exercitată de către organele de urmărire penală ale organelor centrale de specialitate. PACCO va mai exercita și va conduce urmărirea penală în cauzele transmise acesteia pentru instrumentare de către Procurorul General și va reprezenta învinuirea în instanța de fond, de apel și de recurs în cauzele menționate.

Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate va fi condusă de un procuror-șef, ajutat de un adjunct sau, după caz, de câțiva adjuncți.

După înregistrarea în Parlament a acestui document, Veronica Dragalin, șefa PA, a anunțat că demisionează din funcția. Dragalin a emis o declarație amplă cu un șir de obiecții și argumente pe care l-a expediat Parlamentului, CSP și Procuraturii Generale, dar și Delegației UE în Moldova, reprezentanților FMI și celor ai Organizației pentru Cooperare at și Dezvoltare Economică și ai Grupului de State împotriva Corupției (GRECO).

CITEȘTE ȘI: Iachimovschi atenționează majoritatea PAS: Dacă vreți să vedeți cum arată haosul, adoptați această lege rapidparlam

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo