Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, s-a plâns din nou ambasadorului UE în Republica Moldova pe acțiunile Chișinăului

02 iulie 2024, 19:10
krasno

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, consideră că Moldova împiedică activitatea economică externă a întreprinderilor transnistrene. După cum relatează Infotag, Krasnoselski a declarat acest lucru marți, în cadrul unei întrevederi la Tiraspol cu ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Potrivit serviciului de presă al lui Krasnoselski, „părțile au discutat despre menținerea păcii, crearea condițiilor pentru dezvoltarea economiei și respectarea drepturilor omului”. Liderul de la Tiraspol a dat citire unui proiect de declarație care confirmă soluționarea conflictului transnistrean exclusiv prin mijloace pașnice. Liderul de la Tiraspol a spus că „partea transnistreană a înmânat acest document Chișinăului, însă vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Oleg Serebrean, a respins propunerea”.

„Înțeleg că, din motive obiective și subiective, formatul 5+2 nu poate funcționa acum. Dar nu putem să ne acoperim cu această circumstanță și să nu lucrăm deloc. Iar declarația este un pas comun bun. Nu înțeleg poziția moldovenilor atunci când resping propunerea de a semna un document privind pacea. Toată lumea vorbește despre pace și excluderea agresiunii, inclusiv partea moldovenească. Deci să semnăm - să fixăm această dorință”, a spus Krasnoselski.

De asemenea, el s-a plâns de acțiunile Chișinăului, invocând o „blocadă bancară”. Potrivit serviciului de presă al lui Krasnoselski, „a fost vorba de închiderea conturilor acestor întreprinderi în băncile moldovenești, ceea ce automat le împiedică să profite de oportunitățile sistemului DCFTA oferite entităților economice transnistrene de către Uniunea Europeană (de fapt, DCFTA este Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între Moldova și Uniunea Europeană – „I”).

Liderul de la Tiraspol a atras atenția asupra faptului că Moldova „forțează transnistrenii să recurgă la servicii intermediare” și „a dat exemple de întreprinderi specifice care s-au confruntat cu dificultăți în exportul produselor și au fost nevoite să reducă producția”.

Potrivit comunicatului, Janis Mazeiks a cerut „furnizarea unei liste complete a organizațiilor afectate negativ de măsurile restrictive impuse de Republica Moldova, în special a celor care se confruntă cu problema închiderii (ne-deschiderii) conturilor bancare”.

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo