Reluarea livrării de gaze în Transnistria: Firma ungurească susţine că are nevoie de un acord din partea Ucrainei

10 februarie 2025, 17:25

În timp ce autorităţile de la Chişinău au anunţat că din 13 februarie, regiunea transnistreană va primi gaze prin intermediul unei firme din Ungaria, reprezentanţii companiei Met Group suţin că, deocamdată, mai au nevoie de un acord în acest sens din partea Ucrainei, scrie Europa Liberă Moldova.

Compania MET Group din care face parte MET Gas and Energy Marketing AG a spus Europei Libere că mai poartă încă discuții cu Ucraina, fără de care livrările nu pot avea loc.

Într-un răspuns dat Europei Libere, MET Group a spus că "în general, este pregătit pentru livrări către orice punct de tranzacționare lichid din Europa, inclusiv pentru a oferi asistență în Moldova". Dar aceste livrări către Moldovagaz "pot avea loc doar dacă este pregătit Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina", se spun într-un email trimis redacției de Tobias Kistner, directorul pentru comunicare al MET Group.

El a adăugat că firma sa "se află în discuții" cu operatorul ucrainean „iar părțile implicate își propun să facă progrese în această direcție".

Europa Liberă nu a obținut imediat o reacție a operatorului ucrainean. Dar răspunsul MET Group sugerează că acesta planifică livrările spre regiunea transnistreană fie prin conducta transbalcanică, prin sudul Republicii Moldova, fie printr-o conductă care traversează R. Moldova pe la nord, fie prin ambele. Nu neapărat însă prin gazoductul Iași – Chișinău. Acesta care este deja folosit la capacitatea aproape deplină pentru importuri destinate malului drept al Nistrului.

Amintim că luni, 10 februarie, premierul Dorin Recean a anunţat că Tiraspolul a refuzat ajutorul european în valore de 60 de milioane de euro. Cu toate acestea, prim-ministrul a precizat că compania din Ungaria - MET Gas and Energy Marketing AG - va fi achitată de JNX General Trading L.L.C, din Dubai, și va aduce gazul la frontiera cu Republica Moldova, pentru aprovizionarea malului stâng.

Recean a subliniat că ambele companii au fost verificate şi că nu au fost identificate neconformități în ceea ce privește legislația națională și internațională. La fel, în spatele companiilor nu au fost identificați cetățeni moldoveni.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo