Trăim vremuri tulburi. Democrația este amenințată în multe locuri, fiind erodată prin dezinformare, știri false și polarizare socială. A menționat șeful statului, Maia Sandu, în cadrul unui discurs pe care l-a rostit la cel de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene.
"Democrația este contestată din interiorul țărilor democratice de forțe politice sau, uneori, grupuri corupte, cum e cazul Moldovei, cu agende care nu au nimic în comun cu democrația. Ea este contestată și de actori străini, care încearcă să exploateze orice vulnerabilitate din sistemele noastre pentru a promova agende autoritare, imperialiste și beligerante. Din păcate, Republica Moldova cunoaște prea bine despre aceste încercări de destabilizare, în care actori interni și străini lucrează în tandem pentru a suprima vocea democratică a oamenilor și a pune în pericol agenda noastră de integrare europeană", a subliniat președintele țării.
Maia Sandu a mai declarat că e necesar să investim în reziliența democratică și să construim instrumentele care să permită democrațiilor noastre să supraviețuiască și să prospere.
"Trebuie să luptăm mai eficient împotriva corupției în toate sectoarele, inclusiv în sistemul de justiție, care adesea este folosită de regimurile autoritare pentru a submina statele și democrațiile noastre. Trebuie să fim mai eficienți și mai rapizi în reacțiile noastre la acțiunile menite să distrugă procesele și instituțiile democratice.
Asta facem în Moldova în încercarea noastră de a ne alătura nu doar pieței unice europene, ci și spațiului comun de valori centrat în jurul democrației – Uniunii Europene", a subliniat Maia Sandu.
Șeful statului a mai menționat că "democrația are nevoie nu numai de oameni devotați, dar și de alianțe puternice între aceste forțe pozitive în spațiul european".
În discursul său, Președinta a salutat participarea reprezentanților ai 40 de curți constituționale europene sau instituții echivalente acestora, printre invitați numărându-se președinta Comisiei de la Veneția, Claire Bazy Malaurie, și președinta Curții Europene a Drepturilor Omului, Síofra O'Leary.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ