
Ministerul Justiţiei vine cu anumite precizări, în contextul scandalului iscat în privinţa mai multor deţinuţi extrem de periculoşi, care au fost recent eliberaţi din penitenciare. Asfel, potrivit autorităţilor, până în prezent, nouă persoane condamnate pe viaţă, au fost eliberate din închisori. Într-un comunicat de presă emis vineri, 11 aprilie, instituţia precizează că a fost iniţiată o investigaţie amplă a acestor cazuri şi că existăsuspiciuni de abuzuri, proceduri grăbite și lipsă de transparență în anumite dosare.
"În cadrul unui stat de drept, toți deținuții, inclusiv cei care au fost condamnați la detențiune pe viață, trebuie să aibă dreptul la speranța de reintegrare în societate și posibilitatea de a-și revizui detenția. Totodată, actul de clemență al statului, în calitate de măsură excepțională, trebuie să respecte mecanisme stricte de evaluare a riscului de recidivă, după o anumită perioadă de executare efectivă a pedepsei", se arată în comunicatul ministerului.
Potrivit autorităţilor, până în prezent, nouă deţinuţi condamnaţi pe viaţă, au fost eliberaţi:
Informăm publicul că din totalul celor 9 persoane condamnate la detențiunea pe viață ce au fost eliberate din detenție:
Toate cele șapte persoane rămase în libertate se află sub monitorizarea probațiunii și poliției.
"În urma modificărilor legislative urgente adoptate de Parlament la 4 aprilie 2025, a fost eliminată posibilitatea comutării pedepsei detențiunii pe viață în pedeapsa închisorii de 30 de ani în baza legii amnistiei, cumulativ cu eliberarea condiționată înainte de termen sau cu înlocuirea părţii neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, ceea ce înseamnă că eliberări în acest mod nu vor mai putea fi efectuate", precizează reprezentanţii instituţiei.
De asemenea, ministerul anunţă că a iniţiat o cercetare complexă a acestor cazuri, însoțită de o verificare detaliată a activității Administrației Naționale a Penitenciarelor și a comisiilor de evaluare a eligibilității, modul cum a fost aplicată legea de către cei responsabili:
" Sunt suspiciuni de abuz și inconsecvență. La finalizarea cercetărilor menționate vor fi luate măsurile necesare, inclusiv sesizări oficiale către autoritățile competente pentru verificarea sub aspect de răspundere penală.
Menționăm faptul că s-au întreprins mai multe măsuri:
Amintim că, recent în spaţiul public a apărut informaţia referitor la deţinuţii periculoşi, condamnaţi pe viaţă, care au fost eliberaţi din închisori. Printre aceştea se află și Alexandr Sinigur, condamnat în 2006 pentru multiple infracțiuni, printre care banditism, luare de ostatici, tentativă și omor premeditat în circumstanţe agravante, dar şi Iurie Radulov, condmnat pentru 10 omoruri şi 11 tentative de asasinat. Ulterior, după eliberare, Sinigur a fost plasat în penitenciar din nou, iar Iurie Radulov a părăsit Republica Moldova.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ