Moldova pierde pozițiile la capitolul libertății presei, arată clasamentul organizației Reporteri fără Frontiere

03 mai 2025, 07:59

Republica Moldova s-a clasat pe locul 35 din 180 în Indicele mondial al Libertății Presei pentru 2025, făcut public de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF). Țara noastră, situată acum între Armenia și Costa Rica, pierde patru poziții față de anul trecut, când s-a situat pe locul 31, cu o stare a presei catalogată drept „satisfăcătoare”.

Republica Moldova se află mult mai sus în clasament decât România (locul 55),Ucraina (locul 62),SUA (locul 57) și Rusia (locul 171). Topul țărilor cu cea mai liberă presă e deschis, ca și în anii precedenți, de Norvegia, urmată de Estonia și Țările de Jos, transmite Media-Azi.

SITUAȚIA ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Cu referire la țara noastră, RSF menține în mare parte concluzii similare celor de anul trecut. „Mass-media din Moldova este polarizată între tabăra pro-rusă și cea pro-occidentală, dar controlul exercitat de oligarhi și liderii politici asupra pozițiilor editoriale a scăzut în comparație cu anii precedenți”, potrivit autorilor.

SITUAȚIA ÎN LUME

Libertatea presei din întreaga lume este amenințată în special de presiunile economice, chiar dacă atacurile fizice sunt cele mai vizibile, arată Reporteri fără Frontiere. Organizația susține că indicatorul economic se află acum la un nivel critic fără precedent, continuând să scadă și în 2025. Drept urmare, situația globală a libertății presei este clasificată pentru prima dată în istoria Indicelui ca fiind „dificilă”. O mare parte din această situație se datorează concentrării proprietății, presiunii exercitate de agenții de publicitate și finanțatori, precum și ajutorului public limitat, inexistent sau alocat în mod opac.

RSF constată că instituțiile media se închid din cauza dificultăților economice în aproape o treime din țările lumii. Este cazul Statelor Unite (locul 57, în scădere cu două locuri),Tunisiei (locul 129, în scădere cu 11 locuri) și Argentinei (locul 87, în scădere cu 21 de locuri). Situația din Palestina (locul 163) este „dezastruoasă”. În Gaza, armata israeliană a distrus redacții, a ucis aproape 200 de jurnaliști și a impus un blocaj total asupra fâșiei de peste 18 luni.

În fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei, proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991. 

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo