Moldovenii folosesc tot mai des servicii de roaming în România. Cum se explică tendințele

08 iulie 2024, 13:27

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) anunță o creștere semnificativă a serviciilor de roaming bilateral între Republica Moldova și România pentru anul 2023.

Conform raportului comun ANRCETI-ANCOM, s-au înregistrat 6 milioane de zile de roaming activ, cu o creștere de 33% față de anul precedent. Consumul de internet în roaming a crescut masiv, cu 155% pentru utilizatorii din Republica Moldova și cu 97% pentru cei din România.

Aceste evoluții reflectă impactul pozitiv al Acordului de reducere a tarifelor de roaming semnat între cele două state în 2022.

Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova au semnat la Chișinău pe 11 februarie 2022 un Acord privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.

În Republica Moldova, cu intrarea în aplicare a Acordului, furnizorii mobili au adaptat oferta lor curentă de abonamente din 2022. Modificările date au avut loc în martie 2022 (Orange),aprilie 2022 (Moldcell),septembrie 2022 (Moldtelecom).

În România, operatorii nu oferă nici în 2024, pentru Republica Moldova, roaming ca acasă (RLAH) precum în UE/SEE. Cu toate acestea, în prima parte a anului 2024, s-au menținut majoritatea extra-opțiunilor dedicate pentru roaming în Moldova, alături de tarifele standard cu care utilizatorii s-au familiarizat în 2022, astfel încât aceștia au la dispoziție alternative pentru consumul în roaming în Republica Moldova.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo