O echipă de cercetători, condusă de Universitatea din Houston, Statele Unite, a descoperit două noi modalităţi de prevenire şi tratare a virusurilor respiratorii. Este vorba despre un spray nazal, dar şi un vaccin, transmite stirileprotv.ro
În articole consecutive publicate în revista Nature Communications, laboratorul din Texas raportează dezvoltarea şi validarea NanoSTING, un spray nazal, ca un activator imunitar cu spectru larg pentru controlul infecţiei împotriva mai multor virusuri respiratorii; şi dezvoltarea NanoSTING-SN, un vaccin nazal pan-coronavirus, care poate proteja împotriva infecţiei şi bolii a tuturor membrilor familiei coronavirus.
NanoSTING este o formulă specială care utilizează mici picături de grăsime pentru a furniza un ingredient de stimulare a imunităţii numit cGAMP.
Această formulă ajută celulele organismului să rămână în stare de alertă maximă pentru a preveni atacul virusurilor respiratorii.
" Folosind mai multe modele, echipa a demonstrat că tratamentul cu NanoSTING protejează împotriva tulpinilor patogene de SARS-CoV-2, dar previne şi transmiterea variantelor foarte transmisibile, cum ar fi variantele Omicron ", raportează dr. Navin Varadarajan, de la Centrul de cancer M.D. Anderson, profesor de inginerie chimică şi biomoleculară.
" Livrarea NanoSTING la nivelul cavităţii nazale asigură activarea sistemului imunitar în compartimentul nazal şi acest lucru, la rândul său, previne infecţia cu aceste virusuri" .
După cum s-a văzut după recenta pandemie de Covid-19, dezvoltarea de tratamente disponibile pe piaţă care să contracareze virusurile respiratorii este o problemă în mare parte nerezolvată, cu un impact uriaş asupra vieţii populaţiei.
" Rezultatele noastre au arătat că administrarea intranazală a NanoSTING, este capabilă să provoace răspunsuri benefice ale interferonului de tip I şi de tip III care sunt asociate cu protecţia imunitară şi beneficiul antiviral ", spune primul autor şi asociat postdoctoral, Ankita Leekha.
Autorii mai arată că NanoSTING poate proteja împotriva tulpinilor de gripă sensibile şi rezistente la Tamiflu, subliniind potenţialul său ca terapie cu spectru larg.
„Capacitatea de a activa sistemul imunitar înnăscut prezintă o cale atractivă de oferi protecţie populaţiei împotriva mai multor virusuri respiratorii, variante virale şi, de asemenea, de a minimiza transmiterea la persoanele vulnerabile”, a precizat Leekha.
Potrivit cercetătorilor, avantajul NanoSTING este acela că este necesară o singură doză, spre deosebire de antivirale precum Tamiflu, care necesită 10 doze.
Mecanismul de acţiune al NanoSTING este complementar vaccinurilor, anticorpilor monoclonali şi antiviralelor, au remarcat autorii.
În ciuda implementării cu succes a mai multor vaccinuri împotriva SARS-CoV-2, aceste vaccinuri necesită actualizări constante din cauza evoluţiei virale, plus că generaţia actuală de vaccinuri oferă doar o protecţie limitată împotriva transmiterii SARS-CoV-2.
Intră în scenă NanoSTING-SN, un vaccin intranazal multi-antigen, care elimină replicarea virusului atât în plămâni, cât şi în nări şi are capacitatea de a proteja împotriva mai multor coronavirusuri şi variante.
„Folosind mai multe modele preclinice, echipa a demonstrat că vaccinul candidat protejează gazda primară de boală atunci când este provocată de variante foarte patogene. În mod semnificativ, vaccinul previne, de asemenea, transmiterea variantelor extrem de transmisibile, cum ar fi variantele Omicron, la gazdele naive la vaccin”, a precizat prof. Varadarajan.
Autorii mai arată că vaccinul nazal a fost 100% eficient în prevenirea transmiterii COV Omicron la gazdele nevaccinate.
„Capacitatea de a proteja împotriva mai multor coronavirusuri şi variante oferă potenţialul interesant către un vaccin universal împotriva coronavirusurilor”, a indicat Leekha.
Potrivit cercetătorilor, capacitatea de a preveni infecţiile şi transmiterea ar putea pune capăt în cele din urmă acestui ciclu de transmitere şi evoluţie virală la persoanele imunocompromise.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ