Aplicația MeMind face parte dintr-un program al sistemului public de sănătate dedicat bunăstării mentale și a jucat un rol important în reducerea cu 9% a ratei sinuciderilor în Yucatan, unul dintre statele mexicane cel mai grav afectate de tulburările mentale care conduc tinerii la acte extreme, transmite Rest of World, transmite sanatateinfo.md.
MeMind este o organizație dedicată monitorizării bunăstării mentale, care a dezvoltat o aplicație alimentată de Inteligența Artificială (AI) cu același nume, având ca scop oferirea de suport psihologic. Potrivit autorităților mexicane, în decurs de doi ani, aplicația a fost utilizată de 10.000 de persoane și a contribuit la o scădere de 9% a ratei sinuciderilor.
Dezbaterea referitoare la utilizarea aplicațiilor și a inteligenței artificiale în tratamentul bolilor mentale este încă în desfășurare și nu există un consens clar în acest sens. Totuși, în cazul de față, se pare că există multiple avantaje în comparație cu terapia tradițională.
Ismael Martínez, un cercetător mexican care a integrat MeMind într-un studiu, a afirmat într-un interviu pentru publicația americană Rest of World că "aplicațiile pentru smartphone precum MeMind ar putea oferi o mai mare accesibilitate, utilizare și eficiență pentru screening-ul comunității și informarea politicilor publice".
Conform sursei menționate, guvernul a adoptat acest instrument pentru a reduce rata sinuciderilor, având în vedere că există încă multe concepții greșite privind îngrijirea bunăstării mentale. Mulți oameni se simt rușinați să caute ajutor psihologic, iar familiile adesea ascund motivele care stau la baza deciziei celor dragi de a-și pune capăt zilelor. Totuși, profesioniștii din domeniul sănătății sunt îngrijorați că aplicația reprezintă doar o soluție temporară, atâta timp cât persistă factorii care agravează simptomele depresive.
Cum funcționează MeMind? Aplicația, care are în prezent 80.000 de utilizatori, include un chestionar de 15 minute ce abordează teme sensibile precum alcoolismul, violența domestică și alte subiecte delicate. Printre întrebările adresate utilizatorilor se află și dacă s-au gândit vreodată la sinucidere și, în caz afirmativ, ce modalitate ar alege. Inteligența Artificială analizează răspunsurile și le atribuie utilizatorilor un nivel de risc. De asemenea, aplicația poate identifica modificări în comportamentele utilizatorilor și poate alerta echipa organizației dacă detectează semne ale unei posibile tentative de sinucidere.
Dacă un utilizator este clasificat în una dintre cele trei categorii de risc cele mai grave, acesta va fi monitorizat prin check-in-uri personalizate și regulate. Informațiile personale ale utilizatorului sunt păstrate confidențiale până când acesta consimte să fie pus în contact cu o persoană care să se ocupe de sănătatea sa.
După ce utilizatorul își dă consimțământul, aplicația va împărtăși datele cu guvernul din Yucatán. Totuși, există o limitare în utilizarea aplicației, întrucât nu toți locuitorii din această zonă dispun de un telefon mobil compatibil cu MeMind.
Enrique Baca, psihiatru la Universitatea Autonomă din Madrid, Spania, care a avut un rol esențial în dezvoltarea tehnologiei din spatele MeMind, afirmă că utilizatorii se simt adesea mai confortabil să interacționeze cu o mașină decât cu oameni, iar "jumătate dintre aceștia continuă să utilizeze activ aplicația chiar și după șase luni".
Sonia Cuesta, angajată într-un restaurant din Mérida, a descărcat aplicația pentru a gestiona depresia intermitentă. "Am fost impresionată. Întrebările erau foarte directe – m-au surprins", a spus Cuesta pentru Rest of World. Totuși, ea a menționat o problemă de conectivitate: "În multe cartiere din Mérida, nu toată lumea deține un telefon mobil".
Majoritatea sinuciderilor din Yucatán au loc la persoane cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.