O clasă modernă pentru studierea limbii și literaturii bulgare a fost inaugurată la liceul „Tvardița”, în orașul cu același nume. Această clasă face parte dintr-un proiect mai amplu, finanțat de guvernul Bulgariei și realizat de Societatea Științifică de Bulgaristică din Republica Moldova, cu suportul Asociației pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare (ARBOM),transmite MOLDPRES.
Inițiativa de a crea condiții optime de studiere a limbii bulgare aparține lui Ivan Duminică, președintele Societății Științifice de Bulgaristică din Republica Moldova, care este și absolvent al liceului din Tvardița.
„Din noiembrie, grație finanțării Ambasadei Bulgariei în Moldova și sprijinului ARBOM, am reușit să deschidem patru clase de limbă bulgară în diferite localități din raionul Taraclia. Dar proiectul nu se încheie aici - planificăm să-l extindem și la alte instituții de învățământ unde se predă limba bulgară", a declarat Duminică. Cercetătorul a precizat că bugetul proiectului este de 25 mii de euro.
Directorul instituției de învățământ, Maria Smirnova, a menționat că noua clasa a fost renovată, dotată cu mobilier, din contul proiectului au fost cumpărate materiale didactice și hărți. De asemenea, aici a fost montată și o tablă interactivă modernă.
„Dacă o instituție de învățământ are absolvenți cărora le pasă de instituția lor și sprijină dezvoltarea acesteia, astfel de proiecte pot fi realizate în fiecare școală. Ivan Duminică, președintele Societății Științifice de Bulgaristică, este exact un astfel de absolvent. Datorită sprijinului financiar al Bulgariei, împreună cu organizația pe care o conduce, am reușit să transformăm acest proiect în realitate", spune cu mândrie directoarea liceului.
Contribuție la deschiderea claselor model de limbă și literatură bulgară a adus și Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgarilor din Moldova.
„Pentru noi este important să susținem tinerii și să încurajăm educația de calitate. Din acest motiv ne-am implicat în realizarea proiectului domnului Duminică. Acum, datorită tuturor celor implicați, dar și a suportului financiar al Bulgariei, copiii din școli cu predare în limba bulgară vor avea materiale și instrumente moderne de studii”, a spus directorul ARBOM, Alexandr Borimecicov.
Elevii de la liceul din Tvardița au reușit să aprecieze deja posibilitățile pe care le oferă noua clasă.
„Mă simt foarte comod aici, totul e făcut bine. Vom avea mai multă motivație de a învăța limba bulgară”, spune elevul din clasa a 8-a, Gheorghi Pasov. Și colega sa, Daria Jeleapova este nerăbdătoare să testeze toate capacitățile clasei model. „Cred că mâine vom avea prima noastră lecție de limbă bulgară. E o clasă modernă, cu multe imagini frumoase, este o sursă de inspirație pentru a învăța bulgară", a menționat entuziasmată fata.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a venit la inaugurare, a precizat că autoritățile pun accent pe păstrarea și dezvoltarea limbilor etniilor din țară și a salutat implicarea partenerilor externi în acest proces.
„Suntem recunoscători pentru ajutorul partenerilor noștri externi și continuăm să lucrăm la crearea condițiilor pentru păstrarea identității etnice a minorităților naționale. În Găgăuzia, Taraclia și în instituții de învățământ din alte regiuni ale țării susținem învățarea limbilor străine și adăugăm ore suplimentare", a precizat ministrul Dan Perciun.
În plus, datorită finanțării bulgare, dar și a autorităților de la Chișinău, a fost reparată și cantina liceului. Dan Perciun și ambasadoarea Bulgariei în Moldova, Maya Dobreva, au inspectat personal toate inovațiile de la liceu.
„Acum văd că totul a ieșit bine. Am văzut cum era înainte și nu mă așteptam ca rezultatul să fie atât de impresionant. Sunt foarte bucuroasă că proiectul a fost realizat cu atâta responsabilitate și suflet. Le mulțumesc colegilor mei pentru ajutorul acordat în obținerea finanțării. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea cu Tvardița", a spus ambasadoarea Maya Dobreva.
La Liceul Teoretic "Tvardița" studiază 340 de copii, iar colectivul este format din 30 de pedagogi. Limba bulgară este studiată de elevi din clasa I și până în clasa a XII-a.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ