PA reacţionează: Legea privind lichidarea procuraturilor pune în pericol securitatea naţională. Argumentele instituţiei

18 februarie 2025, 12:58
MyCollages

Procuratura Anticorupţie (PA) atenţionează cu privire la riscurile pe care le presupune noul proiect de lege înaintat în Parlament, care prevede lichidarea PA şi a Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit PA, legea propusă "prezintă un pericol pentru securitatea națională pentru că va duce la creșterea criminalității, inclusiv corupția la nivel înalt și crima organizată" şi susţine că argumentarea autorilor proiectului "se bazează pe premise false".

"Dosarele Procuraturii Anticorupție vor fi afectate și vor beneficia toți cei implicați în acte de corupție la nivel înalt", susţine instituţia.

Procuratură specializată pe corupția de nivel înalt necesită alocarea resurselor suficiente pentru investigarea acestei categorii de infracțiuni

O singură procuratură specializată ridică riscul de corupție și abuz în cadrul acestei procuraturi

Proiectul de lege încalcă multiple principii constituționale

Legea propusă subminează statul de drept, separarea puterilor în stat și independența procuraturii

Comisia Europeană a criticat tentative similare față de alte state

Argumentarea autorilor se bazează pe premise false

Există o lipsă de legături de cauzalitate între ,,problema” depistată și soluția propusă

Progresele și rezultatele Procuraturii Anticorupție sunt apreciate de Comisia Europeană și alte organizații internaționale

În decembrie 2024, Guvernul Republicii Moldova a apreciat rezultatele Procuraturii Anticorupție față de organizații internaționale. ", se arată în comunicatul PA.

Amintim că în data de 13 februarie, deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) a înregistrat un proiect de le în Parlament care prevede lichidarea PA şi PCCOCS şi crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO)Igor Chiriac, unul dintre autorii și semnatarii documentului, a precizat că decizia vine "în urma unei analize amănunțite a eficienței și efectivității luptei împotriva corupției și a crimei organizate".

Intenţia a fost dur criticată de politicienii din opoziţie care susţin că decizia ar fi una neconstituţională şi că prin acest fel guvernarea vrea demiterea Veronicăi Dragalin din frica de a fi traşi la răspundere.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

 

 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo