Până în 2050, aproape fiecare copil din lume va fi expus frecvent la valuri de caniculă

18 iulie 2024, 16:55

O treime dintre copiii din lume se confruntă, în medie, cu patru sau cinci valuri de caniculă pe an. Aceasta înseamnă expunerea la cel puțin una dintre următoarele condiții de căldură ridicată:

  • Temperaturi de peste 35°C timp de 83,54 sau mai multe zile pe an;
  • Un val de căldură care durează cel puțin 4,7 zile sau mai mult;
  • Temperaturi cu 2°C sau mai mult peste media locală pe 15 zile.

Până în 2050, aproape fiecare copil din lume - în jur de 2,2 miliarde de copii - va fi expus frecvent la valuri de caniculă. Datele se regăsesc într-un articol publicat de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Instituția mai anunță că în Republica Moldova, numărul total al zilelor cu temperatura aerului înaltă (+30ºC şi mai mult) pentru acest sezon constituie în medie pe teritoriu 8-27 de zile, iar cel mai mare a atins 62 de zile (Bravicea, 2012).

Numărul de zile cu valori ale temperaturii aerului de +35ºC şi mai mult constituie pe teritoriu în medie 1-2 zile, cel mai mare – 35 de zile (Fălești, 2012).

Temperatura aerului +40°C şi mai mult pe teritoriul țării a fost înregistrată doar în anii 2000, 2002, 2007 și 2012.

Cum îi afectează căldura extremă pe copii

Stresul termic cauzat de temperaturile extreme pune în pericol tot mai mulți copii în fiecare an. Schimbările climatice cresc temperaturile globale și provoacă valuri de caniculă istorice. Tot mai multe țări se confruntă cu zile mai calde, cu o frecvență mai mare, la o intensitate mai mare și pentru perioade mai lungi. Stresul termic cauzat de expunerea la valuri de caniculă poate afecta negativ sănătatea și starea de bine, în special în cazul sugarilor și copiilor mici.

Căldura extremă prezintă riscuri unice în diferite etape ale copilăriei. Sugarii și copiii mici nu își pot regla temperatura corpului la fel de bine ca adulții, deoarece corpul lor are o temperatură internă mai mare și absoarbe mai multă căldură din mediu. Sistemul imunitar al bebelușilor este încă în curs de dezvoltare, ceea ce îi face mai puțin capabili să combată simptomele stresului termic.

Bebelușii și copiii sub cinci ani sunt cei mai expuși riscului de creștere a mortalității și morbidității cauzate de căldură, în timp ce adolescenții sunt mai susceptibili de a suferi leziuni cauzate de căldură la efort.

Copiii sunt mai vulnerabili la efectele pe termen scurt și lung ale stresului termic. Ei transpiră mai puțin per kilogram decât adulții și au un metabolism mai rapid, ceea ce înseamnă că se încălzesc mai repede. De asemenea, ei petrec mai mult timp în aer liber decât adulții pentru joacă, sport și alte activități, ceea ce îi predispune la un risc mai mare de expunere la căldură și rănire.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo