Declaraţia cu privirea la integrarea europeană a ţării noastre, care prevede că doar aderarea la UE va asigura Republicii Moldova statutul de stat suveran, integru şi democratic a fost votată în Parlament. Potrivit documentului, parcursul către Uniunea Europeană este ireversibil şi este un proiect de prioritatea naţională.
Într-un comunicat emis de către Parlament se mai precizează că zeci de ani Uniunea Europeană a fost un partenere de nădejde pentru Republica Moldova şi că a ajutat statul să rezolve multiple probleme interne : " Datorită suportului generos din partea UE şi al statelor membre, Republica Moldova a depăşit criza provocată de pandemia de COVID, precum şi criza energetică din iarna 2022 - 2023."
În documentul aprobat de către deputaţii de la Chişinău mai este stipulat că : " Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va asigura trecerea la o dezvoltare economică durabilă şi va spori capacităţile statului de a promova politici sociale eficiente."
Astfel, Parlamentul solicită Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru organizarea procesului de aderarea la UE, dar şi să consolideze instituţiile statului implicate în negocieri.
Declaraţia cu privirea la integrarea europeană a Republicii Moldova a fost votată de către 54 de deputaţi. Ţara noastră a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014, iar în data de 3 martie, 2022 autorităţile de la Chişinău au semnat cererea de aderarea la UE. Ulterior, în data de 14 decembrie 2023 Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.