Pesta porcină africană, risc iminent pentru fermele de porcine din ţară. Recomandările autorităţilor

03 februarie 2025, 15:48

De la începutul anului, pe teritoriul ţării au fost confirmate 14 focare de pestă porcină africană, în raioanele Criuleni, Dondușeni, Șoldănești și Drochi. Problema a fost discutată luni, 3 februarie, la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, alături de reprezentanții mediului de afaceri din sectorul creșterii porcinelor, ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA),dar şi reprezentanţi ai ministerului Mediului. 

 

Participanții la ședință au subliniat necesitatea aplicării unor decizii mai ferme în gestionarea situației curente și intensificarea campaniilor de informare în teritoriu, în special în rândul gospodăriilor casnice, răspîndirea PPA constituind un risc eminent pentru fermele de porcine și pentru industria alimentară, punând în pericol aprovizionarea pieței interne cu carne de porc autohtonă.

 

Totodată, s-a discutat despre impactul mistreților asupra răspândirii bolii, având în vedere că, recent,  au fost descoperite cadavre de animale. În cazul confirmării prezenței virusului PPA la aceste exemplare, acestea ar putea constitui o sursă majoră de infecție.

 

În plus, ministerul a fost sesizat de mai mulți fermieri că înregistrează pagube provocate de mistreți la culturile agricole. Autoritățile au reamintit că sezonul de vânătoare este deschis până la 15 februarie, cu o cotă stabilită de 223 de mistreți.

 

În vederea prevenirii extinderii focarelor de PPA, MAIA și ANSA recomandă:

 

  • Administratorilor piețelor agroalimentare: să verifice cu strictețe actele de însoțire a cărnii de procine și să prevină comercializarea produselor de proveniență dubioasă, fără certificat sanitar veterinar sau fără carnetul de sănătate emis de medicul veterinar oficial.
  • Administrațiilor Publice Locale: să intensifice eforturile pentru combaterea comerțului stradal ilicit, întrucât produsele vândute în astfel de condiții pot constitui un risc major pentru sănătatea publică și pentru răspândirea bolilor.
  • Transportatorilor de animale și carne: să dețină documentele necesare în timpul transportului, inclusiv formularul de mișcare pentru animale și certificatul sanitar-veterinar pentru carnea de porcine. În perioada următoare, autoritățile vor efectua controale pe traseele din proximitatea piețelor agroalimentare și în alte locații cu risc.
  • Cetățenilor: să evite procurarea cărnii  din locuri neautorizate și să nu aducă în țară carne de porc din statele vecine, întrucât aceasta va constitui un risc major pentru sănătatea publică și pentru răspândirea bolilor, astfel,  aceasta va fi confiscată și distrusă din cauza riscurilor epidemiologice.
  • Proprietarilor de porcine: să asigure identificarea și înregistrarea gratuită a animalelor lor și să informeze de urgență autoritățile veterinare sau administrațiile locale în cazul îmbolnăvirii sau mortalității porcinelor ori a descoperirii cadavrelor de mistreți. De asemenea, aceștia sunt îndemnați să nu utilizeze în hrana animalelor cereale proaspăt recoltate sau resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ 

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Ești mulțumit de valoarea compensației la căldură?

Sondaj

Meteo