Victoria Maiei Sandu în cel de-al doilea scrutin al alegerilor prezidențiale din data de 3 noiembrie a stârnit un val de reacții și în rândul politicienilor din opoziție. Fostul candidat la cursa pentru funcția de președinte al țării, Ion Chicu este de părere că Sandu ,,nu a câștigat alegerile, ci le-a fraudat,,
De asemenea jurnalista Natalia Morari, un alt candidat independent din primul tur al scrutinului prezidențial a scris că această campanie prezidențială și rezultatele ei ,,ne-au adus mai multe întrebări decât răspunsuri,,:
,, Pe interiorul Republicii Moldova, doamna Sandu a pierdut alegerile. Chiar dacă a folosit abuziv toate instituțiile de stat pentru campania ei, în special pentru a ataca oponenții.
Aici au fost implicate Procuratura, SIS, CNA, presa puterii care domină spațiul mediatic, Guvernul, Parlamentul și celelalte instituții de stat.
Au fost folosite metode de intimidare și manipulare a alegătorilor, coruperea acestora de către Guvern, atacuri intens mediatizate din partea procuraturii, SIS și CNA și alte instrumente care au influențat votul. Iar CEC a tăcut. Fără aceste atacuri asupra procesului electoral, rezultatul din Moldova ar fi fost altul.
Trebuie de precizat că anume oamenii care locuiesc în Moldova sunt ,,beneficiarii,, guvernării proaste și corupte a Maiei Sandu, și în acest sens nota lor este cea mai obiectivă,,
Potrivit jurnalistei, pentru a obține voturile moldovenilor din diasporă, Maia Sandu ar fi folosit un ,,truc anticonstituțional,, :
,, Ea a împărțit diaspora în ,,diasporă bună,, și ,,diasporă dușmănoasă,,. Dușmănoasă este diaspora care cel mai probabil nu o va vota. De aceea, a limitat secțiile de vot în Est. Și în acest caz, CEC a tăcut.
De cealaltă parte, Tudor Ulianovschi, un alt contracandidat al Maiei Sandu dun primul tur al alegerilor prezidențiale, i-a transmis felicitări:
,, Mi-aș dori peste 4 ani de zile să vedem finalizate negocierile de aderare la UE așa precum oamenii au crezut promisiunilor electorale ale președintelui. Asta înseamnă că în 2028 trebuie finalizate închiderea tuturor capitolelor sectoriale impuse de UE,, a mai subliniat Ulianovschi.
Precizăm că candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu a acumulat 930.512 voturi ceea ce indică un procentaj de 55.41%.
Contracandidatul său, înaintat de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo a obținut 748.781 de voturi, adică 44.59%.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid și calitativ