Partidul Socialiştilor şi Comuniştilor ar încerca să blocheze accesul cetăţenilor din diasporă la vot. Declaraţia aparţine şefului cabinetului preşedintelui, Adrian Băluţel, după ce luni, 20 mai, reprezentanţii PSRM au depus o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la votul prin corespondenţă.
Potrivit preşedinţiei, implementarea votului prin corespondenţă este o lege pilot, iar dacă moldovenii din Canada, SUA şi ţările nordice vor vota fără mari dificultăţi, mecanismul va fi extins şi pentru alte state, transmite IPN.
Ieri, socialiştii au contestat la Curtea Constituţională votul prin corespondenţă, aprobat recent de către majoritatea PAS. Vlad Bătrîncea a declarat că prin acest proiect au fost încălcate principiile constituţionale având în vedere că scrutinul din Republica Moldova este egali şi liber, toţi cetăţenii urmează să aibă aceleaşi condiţii de votare.
Astfel, şeful cabinetului preşedintelui Maia Sandu, a acuzat opoziţia socialistă de tentativă de tergiversare a implementării votului prin corespondenţă. Potrivit lui Băluţel, PSRM vrea să limiteze accesul diasporei la vot:
" PSRM, de fapt, încearcă să tergiverseze posibilitatea de a vota pentru un număr mare de cetățeni. Ei încearcă să limiteze accesul diasporei la vot. Este un exercițiu de votare pilot, care va fi pilotat în Canada, SUA și țările nordice. Dar acest lucru se face pentru că este o tranziție către un nou model, mai complex, de a vota. S-a mers pe opțiunea acestor țări pentru că avem un număr mare de cetățeni, în special, în Canada și SUA, care se află la distanțe extrem de mari pentru a merge la secția de vot. Este un model pilot, dacă totul va merge bine, acest model va fi extins. Este dorință ca toți cetățenii noștri din diaspora să poată vota cât mai ușor" , a spus reprezentantul instituției prezidențiale, Adrian Băluțel.
Pe acest subiect s-a expus şi liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, potrivit acestuia, toţi moldovenii din diasporă trebuie să poata vota prin corespondenţă :
" Opinia mea este că dacă organizezi acest vot prin corespondență doar în SUA și Canada, ar trebui să tinzi să aibă posibilitatea întreaga diasporă să poată vota prin acest mecanism. Inclusiv cei din Franța, Germania. După mine, aici este problema juridică, în a asigura egalitatea tuturor cetățenilor noștri aflați peste hotare de a beneficia de acest sistem de vot. Dar nu există în lume sisteme electorale perfecte. După mine, acesta este un mecanism care are drept scop oferirea posibilității cetățenilor noștri aflați peste hotare de a vota. Mulți dintre cetățenii noștri fac mii de kilometri pentru a-și exercita dreptul la vot și statul are obligația, prin reprezentanții săi, de a ușura exercitarea drepturilor democratice ale cetățenilor”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău "
În data de 20 octombrie, în ţară vor avea loc alegeri prezidenţiale. În urma unui proiect votat de către majoritatea PAS, în acest an, pentru prima dată vor putea vota prin corespondenţă moldoevnii din Statele Unite ale Americii, Canada, Finlanda, Suedia, Norvegia şi Islanda.
Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ