Primarul de Leova ar putea contesta legalitatea procesului de recepție a drumului Leova-Bumbăta: Planează bănuieli rezonabile privind volumele și costurile

19 iunie 2024, 07:52
bujoreanu

Până la finalizarea investigției penale inițiate de Procuratura Anticorupție, Primăria Leova nu va semna proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor pentru construcția drumului către PTF Leova-Bumbăta. O spune edilul orașului Leova, Alexandru Bujoreanu, care a menționat că ar putea contesta legalitatea procesului de recepție a acestui drum, deoarece acțiunea de recepție a fost făcută fără reprezentanții Primăriei Leova.

"Recepția la terminarea lucrărilor pentru construcția drumului către PTF Leova-Bumbăta, a avut loc fără reprezentanții Primăriei Leova. Noi nu putem contrasemna un proces verbal de recepție a unui obiectiv asupra căruia planează bănuieli rezonabile privind volumele și costurile de realizare a acestuia.

În acest sens, Primăria Leova și-a rezervat dreptul de a nu participa în comisia de recepție la terminarea lucrarilor, până la finalizarea investigației și prezentarea dovezilor plauzibile ca la construcția acestui obiect important de infrastructură națională, nu au avut loc delapidări de fonduri publice", a subliniat primarul de Leova.

Alexandru Bujoreanu a precizat că orice recepție la terminarea lucrărilor, trebuie și poate avea loc conform procedurilor stabilite de hotărârea Guvernului, cu participarea membrilor din oficiul ai comisiei, inclusiv care reprezintă APL, pe teritoriul căreia a fost efectuată lucrarea.

"În acest sens, ne rezervăm dreptul de a contesta legalitatea procesului de recepție și a nu participa la acesta, până la verificarea documentației tehnice, a devizelor de cheltuieli aferente contractului de execuție și a documentației aferente, dar și până la emiterea unei decizii pe marginea cauzei penale inițiate de Procurarura Anticorupție pe acest caz.

Până atunci, Primăria Leova nu va semna nici un document aferent procesului de recepție, inclusiv nu va contrasemna acte de țin de transmiterea terenurilor din patrimoniul public al APL în folosul statului", a punctat primarul orașului Leova.

Amintim că ieri, 18 iunie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că lucrările pentru amenajarea punctului de trecere a frontierei Leova - Bumbăta, a drumului de acces și a parcării pentru camioane au fost finalizate

Menționăm că drumul Leova-Bumbăta a fost dat în exploatare în mai 2023. Iar Procuratura Anticorupție investighează o cauză penală ce vizează pretinsele acțiuni ilegale ale factorilor de decizie din cadrul „Administrația de Stat a Drumurilor”, precum și a unor persoane fizice, referitoare la construcția drumului de acces Leova-Bumbăta. Obiectul investigației constituie verificarea legalității procesului de contractare a serviciilor de proiectare și construire a drumului de acces Leova-Bumbăta, corectitudinea stabilirii prețului pentru serviciile contractate, precum și determinarea dacă a fost cauzat un prejudiciu material.

Anterior, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, s-a arătat indignat pe procurorii anticorupție pentru dosarul penal pornit pe faptul construcției porțiunii de drum Leova-Bumbăta. Spînu declara că decizia de a oferi bani pentru acest drum a fost luată în 2022 de Comisia pentru Situații Excepționale, iar dosarul a fost pornit în toamna anului 2023. Totodată, ministrul spunea că totul este legal privind construcția acestei porțiuni de drum.

La începutul lui mai, Andrei Spînu a publicat documentele care au stat la baza construcției podului Leova-Bumbăta. "Asigurăm transparență totală. Vă îndemn pe toți să analizați toate actele postate aici – https://drive.cloud.gov.md/s/SASBJezNSM3bHQb, sunt 101 de documente scanate referitor la construcția acestui obiectiv. Reamintesc că acesta este primul pod peste Prut (chiar dacă la prima etapă de pontoane) construit de la independență încoace", spunea Andrei Spînu.

Ulterior, primarul oraşului Leova, Alexandru Bujorean a spus că Centrul Național Anticorupție a efectuat o expertiză a contractelor cu privire la acest drum și a scos în evidență costuri suplimentare.

Abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM pentru a te informa rapid şi calitativ.

Toate tag-urile

Citeşte şi..

Vezi toate
live-newtv

Sondaj

Moldova are nevoie de presă liberă și profesionistă?

Sondaj

Meteo